Розкрадання коштів на оборону: неякісні аптечки закупили майже на 60 мільйонів гривень

Неякісні аптечки для військових постачали вісім підприємців

Організаторам закупівель неякісних аптечок для військових ДБР повідомило про підозру. Неякісних аптечок закупили майже на 60 мільйонів гривень. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію ДБР.

Повідомили про підозру за фактом постачання неякісних військових аптечок:

  • колишньому начальнику одного з військових навчальних центрів,

  • начальнику медичної служби цього центру,

  • восьми приватним підприємцям.

У ДБР повідомили, що навчальний центр та підприємці уклали вісім договорів на постачання 30 773 штук аптечок. Загальна сума восьми закупівель становить 58,5 мільйонів гривень.

У бюро зазначили, що самі військові посадовці не проконтролювали якість поставлених аптечок. “Згодом експертиза підтвердила, що аптечки не відповідають встановленим нормам, не мають належних компонентів, а наявні препарати – не належної якості. Таким чином застосування вмісту таких аптечок могло завдати шкоди здоров’ю наших військовослужбовців”, - повідомили в ДБР.

Постачання підприємцями неякісної продукції загалом заподіяло 58,5 мільйонів гривень збитків. 

Колишньому начальнику навчального центру інкримінують бездіяльність військової влади (ч. 4 ст. 426 КК України), начальнику медичної навчального центру – недбале ставлення до військової служби (ч. 4 ст. 425 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 10 років.

Також повідомили про підозру приватним підприємцям, які поставили неякісні аптечки. Їм інкримінують шахрайство, вчинене у великих розмірах.

За шахрайські дії передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Процесуальне керівництво здійснює Дарницька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону.

У ДБР не вказують, який саме навчальний центр замовив аптечки та які компанії поставляли неякісний товар. На платформі Prozorro розміщено чимало тендерів на закупівлю аптечок медичних загальновійськових індивідуальних та аптечок медичних тактичних. Однак на платформі переможця у таких аукціонах вказують як Оборонний постачальник #88888888. Інформація про підписання договорів на постачання продукції на платформі також відсутня.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні викрили масштабну схему розтрати оборонних коштів




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися