У Києві фейкові COVID-сертифікати вакцинації вводилися у «Дію»

Організував виготовлення та продаж підробок й негативних ПЛР-тестів громадянин Болгарії.

У Києві організували схему, завдяки якій фейкові сертифікати вакцинації від коронавірусу можна було ввести в застосунок "Дія".

Організував виготовлення та продаж підробок й негативних ПЛР-тестів громадянин Болгарії.

До злочинної діяльності він долучив своїх знайомих та одного зі столичних лікарів. Щоб не робити щеплення, люди готові були платити 450 доларів за підроблений сертифікат, який крім того відбивався у додатку "Дія".

Для цього спочатку до електронної медичної системи HELSI вносилися неправдиві відомості про проходження громадянами вакцинації. Після цього COVID-сертифікат автоматично формувався у  "ДІЇ". Паперовий сертифікат і довідки про результати ПЛР-тестів доставлялися кур’єрську службу або службами таксі.

 

У фігурантів провели обшуки та вилучили значну кількість підроблених  сертифікатів, печаток та штампів лікарень.

Також правоохоронці виявили електронну базу "замовників" - понад 11 500 осіб.

Відкрито кримінальне провадження щодо  підробки документів, шахрайства з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Як писали "Коментарі", у Києві викрили схему з підробки сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу та результатів ПЛР-тестування з мільйонними оборудками. Про це розповіли у Службі безпеки України, передають "Коментарі". За даними відомства, підробку медичних документів організували троє мешканців Київської області. Вони орендували дві квартири у Києві, де облаштували "типографію". Щодня виготовляли до 20 підробок, на яких щомісяця заробляли три мільйони гривень. Такий "бізнес" проіснував майже рік, повідомляють у СБУ.


 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися