Заручниця на ЧАЕС: окупанти тричі примушували одягнути білу пов'язку під загрозою смерті

Окупанти її тричі примушували вдягнути білу пов'язку, бо мала чорну куртку.

Одна із заручників російських окупантів на Чорнобильській АЕС Людмила Козак розповіла для Suspilne , як станція пережила захоплення .

Війська РФ використали ЧАЕС як "базу відпочинку".

"Близько третьої години ми побачили у свої камери, як на станцію залазять "чорні чоловічки". Лізли з усіх дірок. Зламали наше обладнання. Наші військові вже зайняли позиції, були готові йти в бій. Далі між ними були переговори. Росія пропонувала здатися". Потім сказали всім зайняти робочі місця. З того часу ми їх більше не залишали та працювали, працювали, працювали", - розповіла Козак.

Вона додала, що працівники станції спали по черзі. Зробили власний графік: кілька годин роботи, кілька – відпочинку. На ніч залишали одного чергового. Спали у кріслах, на підлозі та на столі.

Окупанти її тричі примушували вдягнути білу пов'язку, бо мала чорну куртку. І навіть загрожували пристрелити. Але Людмила одягла білу шапочку.

"Я була на станції в курточці. Вона чорна, немає світлових маячків, написів. Мене змусили носити білу пов'язку. Я відмовлялася, адже білі пов'язки були у них – на правій руці та лівій нозі. Мене двічі попередили, на третій сказали: "Вибачте але отримайте кулю в лоб. Ми вас просто не бачимо. Ви йтимете в темряві і можете отримати "подарунок" собі. Я довго думала, що робити і придумала. У колег, які зі мною працюють, знайшла білий чепчик. Надягла і пішла до генерала: "Так можна?". Він погодився", - додала співробітниця ЧАЕС.

Людмила розповідає, що ротація у росіян була кожні 2-3 дні.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися