Двоє людей з Троєщини опинились на межі смерті через отруєння рибою

За життя пацієнтів борються столичні лікарі

У Києві двоє місцевих мешканців потрапили до лікарні через тяжку форму ботулізму після смакування в’яленою рибою домашнього приготування. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург, передають "Коментарі".

За її словами, столичні лікарі борються за життя чоловіка та жінки. Пацієнти пов’язані лише тим, що обидва мешкають на Троєщині та вживали в’ялену у домашніх умовах рибу. Чоловіка госпіталізували до лікарні 22 квітня, а жінку — 29 квітня. Стан чоловіка медикам вдалося стабілізувати. Жінка — у важкому стані, їй через наростання дихальної недостатності проводять штучну вентиляцію легень.

Керівниця Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург розповіла, що ботулізм виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій, що містять найсильнішу у природі отруту – ботулотоксин. Хвороба характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Заразитися можна під час вживання ковбас, в’яленої риби, шинки, забруднених овочів та фруктів.

"Найчастіше за все, із досвіду наших лікарів, причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах", – попередила Гінзбург.

Фахівець додала, що симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступовою. Хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість та високу температуру. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що часто і призводить до смерті від ботулізму.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися