Під Києвом намагаються зберегти важливу пам’ятку архітектури

Що відомо про будівлю та власника

Київська обласна прокуратура через суд зобов’язала власника пам’ятки архітектури укласти охоронний договір, щоб зберегти Будинок Штамма. Подробиці розповіли у відомстві, передають "Коментарі".

Власником будівлі є Київська міська рада, а його безпосереднім користувачем – дитячий санаторій. З 2004 року жоден з них не виконав роботи з ремонту й відновлення будинку після пожежі. Через це Будинок Штамма став вкрай занедбаний. Пам’ятка архітектури опинилася під загрозою остаточного руйнування.

Бучанська окружна прокуратура подала позов до суду на Київську міську раду. За ухвалою суду Київську міську раду зобов’язали укласти охоронний договір на Будинок Штамма, що розташований у Бучі, та привести пам’ятку архітектури місцевого значення до належного стану. 

В прокуратурі зазначили, що наказом управління культури Київської обласної державної адміністрації у липні 2019 року Будинок Штамма внесли в перелік об’єктів культурної спадщини Київської області. Це колишня садиба інженера Штамма Вернера. Він керував будівництвом Києво-Ковельської залізниці, що побудована на початку ХХ століття у Бучі. Це двоповерховий будинок в неороманському стилі, прикрашений складним цегляним декором. Садиба має значну історичну і культурну цінність.

Різні історичні джерела свідчать, що Штамм Вернер був не просто багатою людиною, а й відомим меценатом – всіляко сприяв поширенню науки та освіти, зокрема в одному із розташованих у межах маєтку будинків він організував школу для бідних сільських дітей. Після подій 1917 року садибу займав будинок дитини, а після - там розташували дитячий санаторій, де проходили реабілітацію діти з психоневрологічними захворюваннями.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Укроп

10 листопада 2022, 14:04

"оказался под угрозой окончательного разрушения" - Що від нього й вимагається. Звичайна для України практика - комусь явно земля приглянулась.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися