"Перлину Києва" намагаються знищити: суд остаточно вирішить долю Садиби Терещенків

Активісти закликали мера столиці особисто відвідати судове засідання

У Києві сьогодні, 15 листопада, в приміщенні Касаційного господарського суду Верховний суд України остаточно вирішить долю Садиби Терещенків, "перлини Києва". Про спробу знищення унікальної пам‘ятки архітектури розповіла правозахисниця та депутатка Київської міської ради VII скликання Олена Терещенко, передають "Коментарі".

Судове засідання розпочнеться сьогодні, 15 листопада, о 16.00 у приміщенні Касаційного господарського суду, що на вул. Копиленка, 6. В залі 202 розглядатимуть справу 910/8413/21. На судове засідання запросили мера Києва Віталія Кличка, щоб своєю присутністю він продемонстрував важливість повернення Садиби Терещенків до власності територіальної громади, та ЗМІ. Верховний суд України або задовольнить позов прокуратури та поверне Садибу Терещенків у власність киян, або віддасть ПАТ "Центрелеватормлинбуд" на подальше знищення, зробивши понад 10 років безперервної боротьби активістів за її збереження марним.

За словами Олени Терещенко, ПАТ "Центелеввтормлинбуд" вже майже знищив унікальну пам‘ятку та сподівається найближчим чином остаточно її зруйнувати. Правозахисниця розповіла подробиці судової тяганини.

"Господарський суд 6.12.2021р. та Північний апеляційний господарський суд 20.07.2022р. ми програли, всупереч залізно аргументованій та повністю підтвердженій документально позиції Київської міської прокуратури (на жаль, лобі недобросовісного власника незаконно набутої пам‘ятки є потужним - на всіх рівнях), попередні суди вирішили, що  в Україні і досі комусь можна точнісінько як ПАТ "Центрелеватормлинбуд" (серед засновників якого фігурував засновник "95 кварталу" та бізнес партнер міністра культури Тимур Міндич)", — заявила Терещенко.

Активістка детально виклала ситуацію щодо знищення Садиби Терещенків:

·       фактично вкрасти пам‘ятку архітектури з комунальної власності за типовою схемою "зміна сторони в інвестиційному зобов‘язанні", у той час коли перемогу в інвестиційному конкурсі отримало інше підприємство;

·       легко відмовитися від усіх своїх інвестиційних зобов’язань та передачі частини відреставрованого майна місту Києву, уклав фіктивну "додаткову угоду" без дати та навіть з іншими підписами (що було доведено в суді) на припинення інвестиційного договору;

·       привласнити собі безцінну пам‘ятку архітектури без виконання взятих на себе інвестиційних зобов’язань, незрозуміло яким чином оформивши на неї право власності, у той час коли її відчуження було заборонено законодавством, а Київська міська рада не надавала дозволу на приватизацію;

·       14 років цинічно доводити пам‘ятку до руйнування, періодично здійснюючи спроби зняти з неї охоронний статус, трощити стіни, саботувати підписання та виконання охоронного договору, ігнорувати численні приписи щодо здійснення її реставрації, тощо

·       у 2021 році незрозуміло як отримати лист-погодження від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА скандального проекту забороненої пам‘яткоохоронним законодавством реконструкції пам‘ятки (назвав його реставрацією з пристосуванням) із збільшенням обсягу забудови у 4 рази

·       після отримання рішення суду та зняття арешту, накладеного на будівлю, звести чергове одоробло, до непізнаваності спотворив пам‘ятку й позбавив її автентичності.

"Остання наша надія на справедливість — Верховний суд та максимальний суспільний резонанс. 1 листопада судді Верховного суду (у складі Касаційного господарського суду) розглянули справу, але рішення не винесли! 15 листопада - суд поставить крапку у цій справі, що стане важливим сигналом для всіх недобросовісних власників та так званих "інвесторів", які роками безкарно знищують безцінну національну культурну спадщину, без якої жодна держава не має майбутнього!" — наголосила Терещенко.

Правозахисниця зазначила, що жодний депутат як Київської міської ради, так і Верховної ради численні судові засідання так і не відвідали.

"А у народних обранців 15 листопада буде остання можливість засвідчити власну позицію, своєю присутністю підтримавши позов прокуратури в інтересах киян та зберегти унікальну пам‘ятку архітектури, колишню "перлину Києва", яка має важливе значення для становлення української державності, оскільки саме в її приміщеннях обиралася Директорія УНР й відбулося безліч інших історичних подій", — підсумувала Терещенко.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Олег

15 листопада 2022, 11:01

Это такой беспредел !

Екатерина

15 листопада 2022, 11:00

НЕОБХОДИМО ОБЯЗАТЕЛЬНО СОХРАНИТЬ УСАДЬБУ!!!! ЭТО ИСТОРИЧЕСКАЯ ПАМЯТЬ И ЛИЦО КИЕВА!!!!! ТАКИЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ИСКУССТВА НАДО БЕРЕЧЬ И ОХРАНЯТЬ!!! А НЕ РАЗРУШАТЬ И СТРОИТЬ РЯДОМ ОДНОТИПНЫЕ СТЕКЛЯШКИ!!! КОТОРЫМ ГРОШ!!! ЦЕНА!!!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися