Київські митники конфіскували монети часів Римської імперії (ФОТО)

Усі монети мають історичну цінність

Київські митники вилучили з міжнародних відправлень пів десятка монет часів Римської імперії. Подробиці розповіли у Київській митниці, передають "Коментарі".

За даними відомства, київські митники викрили відразу чотирнадцять спроб незаконного пересилання з України старовинних монет. Монети відправляли двоє чоловіків з Хмельницького. Посилки прямували до Канади, США та Чилі. У міжнародних відправленнях знаходилося 48 монет різного віку, найстаршій з яких — майже дві тисячі років. Всі монети мають історичну цінність.

Фахівці Національного музею історії України встановили, що три десятки вилучених монет — це денарії Римської Імперії 71-222 років, що карбувалися від часів імператора Веспасіана до часів імператора Елгабала. Ще 14 монет 1507-1623 років — це півгроші часів Королівства Польського і Великого князівства Литовського та трояки Речі Посполитої. Окрім того, за кордон намагалися переслати угорський денарій 1552 року, пруські драйпелькер 1620 року та 1/24 талера 1783 року, та одну копійку Російської імперії 1830 року.

Оскільки у відправників не було дозволу для вивезення через митний кордон історичних та культурних цінностей від Міністерства культури України старовинні монети вилучили. На відправників склали адміністративні протоколи про порушення митних правил.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Київська митниця передала до музею рідкісну ікону. Дерев’яна святиня виготовлена у ХІХ столітті. Старовинна річ має культурну цінність та історичне значення. Ікону "Свята Новозавітна Трійця" ("Батьківство") намагався відправити до США мешканець Харкова. Схованку зі святинею чоловік зробив всередині DVD-пристрою.

Нагадаємо, на в’їзді в Київ затримали проросійського священика з Харкова. Чоловіка викрили під час перевірки автобуса. У телефоні церковного служителя знайшли безліч номерів російських операторів, листування проросійського спрямування та компрометуючі матеріали російської пропаганди. Затриманий 46-річний пасажир виявився ієреєм в Харківській єпархії. Прикордонникам він розповів, що їде у Києво-Печерську лавру.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Рим

23 грудня 2022, 21:21

Пол десятка это всего лишь ПЯТЬ ! Как их можно было пытаться вывезти 14 раз?

Гость

22 грудня 2022, 20:31

"Полдесятка" - это пять штук. Поэтому "48" - это скорее будет "полсотни".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися