У Києві на вихідних пройде акція на захист Гостиного двору

На Контрактовій площі в Києві в цю суботу, 6 березня, пройде акція на захист Гостиного двору. Активісти вимагатимуть звільнити об'єкт від рейдерів і запустити процес оновлення будівлі і території. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив Ігор Луценко.

Зокрема, він опублікував анонс акції, в якому зазначив, що Фонд держмайна повинен показати науково-проектну документацію для невідкладних протиаварійних та реставраційно-відновлювальних робіт Гостиного двору.

"У самому історичному центрі з вини влади - величезна руїна, пам'ятник корупції і нездатності української держави. Кияни сьогодні позбавлені права самостійно врятувати Гостинний двір від руйнування, адже уряд віддав цю будівлю рейдерам, які зараз все руйнують", - йдеться в повідомленні.

З 1994 року Гостинний двір в Києві був орендований компанією "Укрреставрація". У 2011 році глава уряду Микола Азаров викреслив будівлю зі списку пам'ятників архітектури, а вже в 2012 році Київська міськадміністрація дозволила девелоперу зайнятися реконструкцією Гостинного двору. Будівля хотіли переробити під торгово-офісний центр.

Проти цього виступили багато жителів Києва і активісти. Вони організували кілька акцій протесту і навіть зайняли внутрішній двір.

З 2014 по 2018 роки суди скасовували рішення на будівельні роботи. Так, недійсним був визнаний орендний договір, охоронний статут Гостиного двору був відновлений, а сам пам'ятник повернули державі.

У 2020 році керівництво "Укрреставрації" запропонувало прем'єр-міністру Денису Шмигаль приватизувати Гостинний двір і облаштувати в ньому "громадські та культурно-мистецькі об'єкти".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися