Міська прокуратура через суд вимагає від власника «Дачи на Юнкерова» в Пущі-Водиці дбати про об’єкт культурної спадщини

Київська міська прокуратура подала позов до адміністративного суду на власника споруди аби той привів до ладу історичну пам’ятку, повідомляє прес-служба Київської міської прокуратури.


"Комерційною структурою, яка є власником пам’ятки, попри встановлені чинним законодавством обов’язки, заходи щодо її збереження не вживаються, будівля не використовується, перебуває в занедбаному, частково зруйнована. Прибудинкова територія захаращена сміттям", - йдеться у позові. 

 

Довідка "Коментарів":

"Дача на Юнкерова" - колишній дачний будинок, розташований на вулиці Юнкерова 37-а, що у Пущі-Водиці. Садибу збудували на початку XX сторіччя, ймовірно, за проектом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана. За визначенням дослідників, будинок – один із цікаво вирішених зразків дерев’яної дачної забудови. Чого лише варті  - мезонін з вежею. Будівля розташована у глибині садиби. Двоповерховий дерев'яний будинок поставлений на високий цегляний цоколь. Архітектор використав елементи неоренесансу, необароко й неокласицизму.

Після 1917 року дачу націоналізують. Згодом на її території створюють санаторій "Імені 1-ого травня", який належав Федерації Профспілок.

Наказом Міністерства культури України від 15.10.2014 № 869 садибу занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку архітектури місцевого значення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися