Богун проти Суворова. Пам’ятник планують відкрити 24 серпня на території військового ліцею

В Україні збирають кошти на бронзову скульптуру Івану Богуну у Києві

Чотири роки в Україні триває робота над створенням і встановленням пам’ятника відомому полководцю, державному діячу України Івану Богуну на території Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

"Іван Богун — найвидатніша постать української Держави, яка заслуговує найвищої поваги, шани та увіковічнення в скульптурі для українців",— зазначив начальник ліцею, Герой України Ігор Гордійчук (позивний Сумрак).

"Пам’ятник полководцю Івану Богуну має стати першим в Україні народним пам’ятником.роль Богуна в історії України намагалися применшити. Нині маємо дуже мало досліджень з інших джерел, хоч сьогодні є можливість докладніше і більш повніше знати історію України",— розповів один із учасників ініціативи, голова благодійної організації "Волинь Велика" Сергій Лейчук.

Його постать — унікальна: цей полководець не програв жодної битви, державний діяч, який інтереси держави ставив вище за особисті. Його поважали сучасники, соратники і навіть вороги. Він був великим стратегом. Саме тому історичні дані про нього замовчувалися, документи свідомо знищувалися або фальсифікувалися. Така ситуація досі не зазнала змін, бо всі сучасні історики користуються даними, доступними за часів Російської імперії та Радянського Союзу.

Авторський колектив - Володимир Стасюк та брати Володимир і Андрій Сухорські - майже закінчив виготовлення 4.5-метрової гіпсової фігури Івана Богуна. Разом із постаментом має бути велична кінна скульптурна 9-метрова композиція. Наступник крок — відливання скульптури у бронзі. Нині основне питання  - збір коштів на бронзу.

За словами Сергія Лейчука, наразі відкриття пам’ятника планується до 30-річчя Незалежності України, у ювілейний 400-літній рік від дня народження Івана Богуна, як вважають дослідники життєвого шляху героя.


Довідка "Коментарів"

Суворов, на вихід

Пам'ятник Суворову стояв на території Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

З 1947 по 1992 рік цей заклад називався Київським суворовським військовим училищем.

"У закладі, який повинен виховувати патріотів України, не повинен стояти пам’ятник російському полководцю", - вважали українські історики та політичні діячі, після початку АТО.

"Понад 20 років славетний військовий навчальний заклад носить ім’я активного учасника визвольного руху за незалежність України періоду 1637-1664 рр. Івана Богуна. Тому рішення (про знос пам’ятника Суворову – ред.) було прийнято на загальних зборах колективу ліцею в березні 2018 року та підтримано начальником ліцею", - йдеться на сайті військового закладу. "Тож сподіваємося, що невдовзі на подвір’ї ліцею нарешті з`явиться славний вершник".

13 грудня 2018 року перенесення пам'ятника Суворову схвалила консультативна рада при департаменті охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації.

Суворов Київ

24 січня 2019 року його демонтували.

Як повідомляв Інститут національної пам'яті, пам'ятник передадуть в один зі швейцарських музеїв Суворова. "На цьому завершиться останній похід Суворова через Альпи", – заявили в Інституті. Нагадали що, російський полководець Суворов був безпосереднім учасником придушення Коліївщини ‒ козацько-селянського повстання на Правобережній Україні 1768‒1769 років. Під керівництвом Суворова 1778 року відбулася насильницька депортація з Криму до тодішньої Азовської губернії Російської імперії понад 30 тис. кримських християн (греків і вірмен), внаслідок якої загинуло близько половини переселенців. Суворов причетний до винищення частини ногайців ‒ народу, який у XVIII ст. населяв землі Північного Причорномор’я – території південних областей сучасної України. У 1794 р. очолюваний Суворовим російський каральний корпус придушив польське визвольне повстання на чолі з Тадеушем Костюшком.

На місці майбутнього пам’ятника Івану Богуну закладений меморіальний камінь.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися