У Києві назрів скандал у культурних колах: подробиці

Що відомо про некультурні події в культурних колах

У Київському національному академічному театрі оперети звільнили військовослужбовця та народного артиста України Ігоря Левенця. Про це розповіла громадська активістка Аннабелла Морина, передають "Коментарі".

За її словами, у понеділок, 3 липня, у Київському національному академічному театрі оперети, який очолює Богдан Струтинській, було звільнено військовослужбовця та народного артиста України Ігоря Левенця.

"Ігор Левенець з 19 березня минулого року проходить військову службу у складі зразково-показового оркестру ЗСУ до оголошення демобілізації. Закон передбачає, що за людиною, яка пішла на військову службу під час війни повинно зберігатись місце та посада. Однак в театрі оперети з Ігорем Левенцем припинили контракт "у зв'язку із закінченням строку дії", — повідомила Морина.

Ігор Левенець працював в театрі понад 12 років, зазначила вона.

"І нехай ця театрально юридична казуістика вас не плутає. Артиста, дійсно, викинули із театру, в якому він працював більше 12 років, і зробили це навмисно — із помсти за його активну громадянську позицію, захист та відстоювання прав колег та боротьбу із корупцією в середині системи. Справа в тому, що поки такі, як Ігор Левенець ризикують життям чи захищають корифеїв театру, дехто продовжує пиляти бюджетні кошти та розробляє нові незаконні схеми, щоб нажитися на них під час війни", — наголосила активістка.

З інформації, яку вона оприлюднила, керівник Театру оперети та водночас голова Національної спілки театральних діячів України (НСТДУ) Богдан Струтинський — "це справжнісінький корупційний спрут". Саме Богдан Струтинський є чи не першовідкривачем незаконної схеми по виїзду чоловіків призивного віку за кордон разом із театральними та музичними колективами нібито для гастрольної діяльності

"Документи, які я маю ще з літа минулого року кажуть, що перший раз цей коридор запрацював саме завдяки пану Богдану. Більш того, саме в Театрі Оперети "мертві душі" буквально поставлені на потік. Після того, як інформація про це просочилася в ЗМІ, Департамент культури КМДА вимушений був провести перевірку, а потім написати у відповідному Акті, що в опереті "мертвих душ не виявлено". Дуже смішно, тому що мертві душі — не юридичний термін, в штаті ДепКульту вочевидь немає екстрасенсів, а фіктивні працівники в опереті точно є. Наприклад, в театрі довгий час фіктивно працювала  дружина Богдана Струтинського — Наталя. Весною минулого року, коли багаторічні працівники театру не отримали зарплатню, Наталі Струтинській, яка на той час перебувала у Литві в м. Каунас, було виплачено заробітну плату загальною сумою 31 381 грн.78 коп (вся сума була перерахована пані в один день 7.03.2022 ), про що в мене є документальні підтвердження", — заявила Аннабелла Морина.

Вона додала, що опитала тих народних артистів, хто весною минулого року в Києві залишився без грошей: "Говорила і з тими, хто вже помер. Вони пережили погані дні минулої весни. Всі ці матеріали та документи найближчим часом стануть новим серіалом про пана Струтинського та пана Сергія Анжияка, директора Департаменту культури КМДА, який із ним грає в парі".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися