Пішов за небокрай видатний скульптор Володимир Чепелик. Він створив знакові для Києва пам’ятники

 "13 квітня відійшов у засвіти Володимир Андрійович Чепелик — відомий український скульптор, педагог, професор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, народний художник України, почесний громадянин міста Києва, голова Національної спілки художників України", - ідеться в повідомленні Департаменту культури КМДА на сторінці у ФБ.

Митцеві було 74 роки. Він тяжко і довго хворів.

"Володимир Андрійович заслужив велику пошану і визнання як класик українського мистецтва, багаторічний голова Національної спілки художників України, народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Як він любив своїх учнів у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури, допомагав кожному студенту, випускнику і колезі. Для мене він був учителем,  мудрою і щирою людиною, яка не втрачала гідності ні при яких обставинах", - пише про Майстра Остап Ковальчук, в.о. ректора НАОМА.

Як зазначили про скульптора колеги, він вміло поєднував образну пластичну мову з національним темпераментом. Разом із високопрофесійним володінням матеріалом це робило його творчість визначним явищем у сучасній українській художній культурі.    

                                                       

Кияни добре знають митця за творчим доробком

Він створив пам’ятники - жителям селища на Трухановому острові, спаленого фашистами в 1943 році (1989); воїнам, полеглим при визволенні Києва у 1943 році (Південна Борщагівка,1990); жертвам репресій (у Биківнянському лісі під Києвом, 1995); Михайлові Грушевському (1998).

У співавторстві з сином, Олексієм Чепеликом: пам'ятники народному артисту України Миколі Яковченку (2000), Олесю Гончару (2001). 

 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися