До Києва прибула вантажівка з тонами "Скіфського золота" (ФОТО, ВІДЕО)

Розмитнення проводять на території Києво-Печерської Лаври

Київська митниця розпочала митне оформлення "Скіфського золота". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію відомства.

Вантажний автомобіль з культурними цінностями в’їхав на територію Києво-Печерської Лаври. Саме тут проведуть розмитнення.

"Прямо зараз вантажівка з 2 694 кг культурних цінностей, відомих під загальною назвою "Скіфське золото" в’їхала на територію Києво-Печерської Лаври, де в Скарбниці Національного музею України київські митники зроблять ідентифікацію скарбів", — йдеться у дописі Київської митниці до оприлюдненого відео.

Скарби Криму повернулися до України з Нідерландів.

Після майже десять років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України. Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму.

У Національному музеї історії України нагадали, що з лютого по серпень 2014 року в Музеї Алларда Пірсона тривала виставка "Крим: золото й таємниці Чорного моря". На ній демонструвалися предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму:

·       Національного заповідника "Херсонес Таврійський" (Севастополь);

·       Центрального музею Тавриди (Сімферополь);

·       Бахчисарайського історико-культурного заповідника;

·       Керченського історико-археологічного заповідника.

У лютому 2014 року Росія почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернулися до Києва після завершення виставки. Водночас повертати цінності з кримських музеїв на територію, не підконтрольну українській владі, було неможливим.

"В листопаді предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, після чого їх ретельно запакували відповідно до музейних правил. Потім артефакти перевезли до Києва. Нині фахівці обстежують стан цих речей. Ідеться про 565 предметів, це, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років", — розповіли у Національному музеї історії України.

Оскільки колекція набула міжнародного політичного резонансу, її стан і подальша доля будуть відтепер під прискіпливою увагою світу. У Національному музеї історії України оприлюднили фото кількох експонатів з колекції "Скіфське золото".

Читайте також, як київські митники передали до музеїв конфісковані культурні цінності.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися