Кияни вимагають захистити від знищення історичну будівлю в центрі столиці

До столичної влади звернулися з петицією

У Києві вимагають від столичної влади захистити від знищення історичну будівлю в центрі столиці. Про це йдеться у відповідній петиції, зареєстрованій на офіційному сайті Київської міської ради, передають "Коментарі".

Автор петиції №12804 громадський активіст Дмитро Перов вимагає зберегти Будинок Замкова, повернувши йому статус пам’ятки історії. Двоповерхова будівля розташована в центрі Києва на вулиці Івана Франка, 26. Цьому історичному будинку у 2024 році виповниться 125 років. Він був збудований у 1899 році на замовлення адвоката Окружного суду Київської губернії Семена Замкова у стилі класицизм.

"У радянський період тут було комунальне житло, а вже в часи незалежності — комерційні приміщення та архів суду. Будівля ще донедавна мала статус пам’ятки історії, однак була позбавлена останнього з формальних підстав за ініціативи Мінкульту", — зазначив автор петиції.

За його словами, у 2023 році у садибі розібрали дах, а наприкінці року Земельна комісія радила Київській міській раді передати ділянку з будинком під будівництво торгово-розважального центру.

"Повернення будинку статусу пам’ятки допомогло б врятувати будівлю та зберегти цю частинку історії Києва для нащадків. Тож, просимо Департамент охорони культурної спадщини розглянути облікову документацію на будинок та надати йому статус щойно виявленої пам’ятки", — йдеться в петиції до столичної влади.

Для розгляду у Київраді петиція має зібрати шість тисяч голосів на підтримку. Збір підписів триває.

Читайте також, що на реставрацію історичного будинку у Києві витратять десятки мільйонів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися