Місцеве самоврядування не слід позбавляти повноважень зупиняти руйнування пам'яток культури, - КМДА

КМДА вимагає зняти з розгляду Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики законопроекти, які роблять неможливим захист та збереження об'єктів культурної спадщини. Про це повідомляє офіційний сайт КМДА. Там відзначили, що мова йде про законопроекти №4561 і №4562, розроблених Міністерством культури та інформаційної політики.


"З чинного закону після внесення запропонованих змін виключається стаття 30" Заборона діяльності, яка створює загрозу пам'яткам ". Таким чином, органи охорони культурної спадщини позбавляються можливості видавати приписи юридичним і фізичним особам з вимогами збереження і охорони пам'яток, які не зможуть зупинити роботи приписом", - пояснюють в адміністрації.


У заяві зазначено, що Мінкульт пропонує зменшити штрафи за руйнування культурних пам'яток. Якщо раніше були передбачені штрафи в розмірі від 17 тис. Грн до 170 тис. Грн, то законопроектом №4562 за такі ж порушення штраф тільки 20,4 тис. Грн.


КМДА нагадали, що на ці проекти було отримано зауваження від Мінцифри, Мінфіну, Міністерства розвитку громад і територій, Державної регуляторної служби, Асоціації міст України, КМДА, НАЗК.


Зокрема, Асоціація міст України закликала зняти з розгляду законопроекти №4561 і №4562, адже вони позбавляють місцеве самоврядування ряду повноважень щодо захисту пам'яток культури.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися