У столиці вирішать долю муралів: що зміниться

Перед погодженням муралів будуть враховувати чимало факторів

Мурали чи стінописи масово почали з'являтися на вулицях Києва якихось років з 10 тому. Однак з ними виникають чимало різнопланових випадків. У Київській міській раді вирішили упорядкувати підхід до створення муралів, повідомляє портал "Коментарі".

У міськраді вирішили створити Комісію з питань погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів (муралів) в місті Києві.

Метою створення комісії, за словами депутатки Київської міської ради, голови постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторії Мухи, є фахове вивчення питань створення нових муралів на різних об'єктах міста. 

До складу комісії увійдуть фахівці в галузях мистецтвознавства, урбаністики, краєзнавства, архітектури, культурології та охорони пам’яток, а також представники профільних Департаментів виконавчого органу Київської міської ради Київської міської державної адміністрації.

За словами Вікторії Мухи впровадження прозорої процедури погодження створення муралів у столиці важлива для збереження естетики міста та їх збалансованого відображення у публічному просторі. За її словами, кількість ініціатив щодо створення монументальних розписів останнім часом значно зросла.

“Частими стали також випадки гострих публічних дискусій, протестів та скарг”, - зазначила вона. Новостворена комісія перед погодженням буде враховувати: мету та концепцію, художню та культурну цінність, актуальність та соціальний вплив, гармонійне інтегрування муралу в урбаністичний простір тощо. 

Також комісія відхилятиме ініціативи створення муралів, які містять рекламу, заборонену законодавством України інформацію, а також не буде погоджувати нанесення муралів на фасади будівель, які є об’єктами культурної спадщини.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві впроваджують платний проїзд для школярів.

Читайте также