У Києві відбудеться виставка картин Марії Примаченко: де подивитися на "чудовиськ"

Кияни зможуть побачити "чудовиськ" художниці Примаченко на виставці в музеї

З 4 лютого відкриється виставка картин відомої української художниці ХХ століття Марії Примаченко. Про це повідомили на сторінці Національного музею Тараса Шевченка.

Картини мисткині своєрідні, місцями наївне та по-дитячому яскраві. Марія Примаченко любила доповнювати картини із зображенням "чудовиськ" сюжетними лініями, давати їм імена. Художниця створювала полотна з унікальними, відомими лише її уяві, істотами. Втім, всі вони різнокольорові, здебільшого біля них розміщені квіткові та рослинні орнаменти.

Здається, для неї довколишній світ, всі речі були одухотворені, наділені своєрідними характерами. На полотнах Примаченко оживають не лише химери, а й квіти, трави. Картини прикрашені традиційними українськими орнаментами.

Не всі твори художниці були лише ритміко-орнаментальними, вона малювала й побутові сцени про весілля, сватання. Художниця також ілюструвала дитячі книжки, малювала картини за сюжетами українських народних дитячих пісень.

Українка завдяки такій своїй творчості потрапила до Всесвітньої енциклопедії наївного мистецтва. Твори мисткині схвально сприймали поціновувачі мистецтва в Парижі, Лондоні, Монреалі, Празі.

Марія Примаченко жила в один час із найвідомішим в світі художником-сюрреалістом Пабло Пікассо. В 1937 році він вперше побачив роботи українки з Київської області та був зачарований її генієм уяви.

Виставка робіт талановитої художниці в музеї працюватиме до 27 лютого 2022 року. Адреса Національного музею: бульвар Шевченка, 12. Графік роботи: Вт-Нд: 10:00 - 18:00.

Як повідомляв портал "Коментарі", у столиці відкриється виставка картин із нічними пейзажами.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися