На зруйнованому мосту через річку Ірпінь планують звести меморіал

Споруда врятували тисячі життів під час боїв з окупантами

Романівський міст через річку Ірпінь під час ворожих атак та обстрілів став дорогою життя для тисяч мирних мешканців, які тікали від обстрілів. Про те, що на місці зруйнованої споруди планують звести меморіал, розповіли під час телемарафону, передають "Коментарі".  

Під час евакуації через єдиний шлях з захопленого передмістя столиці до Києва люди перетинали зруйнований Романівський міст, ховались від обстрілів російських окупантів під спорудою, а під ногами вирувала вода. Евакуюватися допомагали бійці Збройних Сил України. На підконтрольній українським військовим частині мосту людей забирали та вивозили автобусами у безпечні місця.

Для багатьох мешканців Ірпеня, Бучі та інших містечок поблизу Києва Романівський міст став порятунком, але врятуватися вдалося не всім. Скільки людей загинуло під час переправи досі невідомо. Архітектор Іван Огієнко пропонує на місці зруйнованої споруди встановити меморіал, щоб увіковічнити міст, тих, хто героїчно через нього врятувався, та тих, хто загинув під час евакуації.

"Я вважаю, що треба розмістити групу десь близько з п’ятдесяти людей під цим сектором мосту. Декілька людей було в воді, і зробити підсвітку з води. Це було б максимально ефектно", — розповів про концепцію меморіалу Огієнко.

Нову переправу через річку Ірпінь почнуть будувати після перемоги у війні з російськими загарбниками. Частину зруйнованого Романівського мосту залишать як частину меморіалу. На втілення ідеї потрібно кілька мільйонів гривень. Поки ж тут нічого не прибирають, у воді досі лежить перекинутий автобус, речі та покинуті дитячі іграшки.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на Київщині в рамках відновлення транспортного сполучення відкрили тимчасову переправу через річку Ірпінь — як виглядає цей міст.

Дивіться відео, як відновили залізничне сполучення між столицею та Ірпенем.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися