У Києві зробили новий хрест для Софійського собору: деталі (Фото)

В українській столиці виготовили новий хрест для Софійського собору, розташованого в центральній частині міста

В українській столиці виготовили новий хрест для Софійського собору, розташованого в центральній частині міста. Про це стало відомо із повідомлення, яке опублікував перший заступник генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко у соціальних мережах.

За його словами, зусиллями майстром та при фінансуванні меценатів було виготовлено хрест для Софійського собору та відреставровано архітектурні елементи, які вціліли. Найближчим часом розпочнеться наступний етап роботи — оснащення та позолота.

Нагадаємо, що нещодавно на території Софійського собору знайшли фрагмент унікальної ікони ХІ століття, яку виготовили у майстерні при дворі візантійського імператора.

Відомо, що уламок золотої прикраси розкопали у серпні 2021 року, ним виявилася накладна деталі великої золотометалевої ікони, яка була виготовлена у XI столітті.

Артефакт виявили в нашаруваннях XVIII століття, куди він потрапив, швидше за все, з ранніх насипів. Знайдений фрагмент буде зараховано до фонду заповідника та, можливо, буде презентовано в експозиції.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися