На Київщині перевірили скарги на мор риби та забруднення річки (ФОТО)

Що відомо про результати перевірки

У Київській області здійснили перевірку річки Рось через скаргу на мор риби та забруднення водойми. Про результати розповіли у Державній екологічній інспекції Столичного округу, передають "Коментарі".

Екологічні інспектори перевіряли річку Рось у межах селища Томилівка, що розташоване поблизу Білої Церкви. На мор риби та забруднення водойми поскаржилася місцева жителька. Через скаргу мешканки Білої Церкви створили спеціальну комісію з представників Білоцерківської військової адміністрації, Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось та старости селища Томилівка. Представники комісії обстежили прибережно-захисну смугу річки Рось в адміністративних межах села.

Під час огляду водойми фактів мору риби та забруднення річки Рось не виявили. На водному плесі водойми інспектори побачили плями піни невідомого походження. Окрім того, зафіксовано істотне зменшення швидкостей течії, а рівень води знизився приблизно на один метр від середньомісячного. Фахівці пояснюють це наповненням та зміною режиму роботи Косівського водосховища, розташованого вище за течією річки Рось.

Заявниця для розгляду скарги на місце інспекції не з’явилась. Натомість мешканці прибережних районів селища Томилівка стверджують, що вже тривалий час мор риби не спостерігали. Інспектори відібрали проби води для аналізу поверхневих вод у прибережній акваторії річки Рось. Якість води перевіряють за 15 показниками, зокрема — на нітрати, фосфати, нітрити, амонійний азот та нафтопродукти. Саме ці забруднюючі речовини спричиняють цвітіння водойм й сприяють поглинанню кисню.

Попередньо фахівці Державної екологічної інспекції Столичного округу встановили перевищення вмісту забруднюючих речовин за одним показником – хімічне споживання кисню в три рази більше гранічно допустимої концентрації. Втім інспектори констатували, що якість питної води в нормі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що під час дії воєнного стану та заборони відвідувати ліси Державне агентство лісових ресурсів України пропонує безпечний відпочинок в спеціальних рекреаційних зонах Київської області. Кожна така локація має сучасні альтанки, кухню, зручні печі, оснащені місця для відпочинку з підведеною водою та дитячі майданчики. Все це захищено мінералізованими смугами, щоб унеможливити пожежі. Такі пункти розташовані вздовж трас. Подробиці — в нашому матеріалі.

Дивіться відео, як на Троєщині у парку розчистили усі озера.

Читайте також, про ТОП-10 місць, які варто відвідати в центрі Києва та показати гостям столиці.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися