Прогулянки та відпочинок у столиці: що подивитись у Києві (ФОТО)

ТОП-10 місць, які варто відвідати в центрі міста

Пішохідна прогулянка центром Києва дасть нагоду подивитись, як живе столиця під час воєнного стану, відвідати історичні місця, культурні пам’ятки та зони відпочинку. Портал "Коментарі" пропонує ознайомитись з ТОП-10 місць у Києві, які обов’язково варто відвідати у столиці, якщо ви ще не були на цих локаціях, вперше у місті або ж зустрічаєте гостей.

Майдан Незалежності є легендарним місцем у Києві. Головна площа столиці розташована між центральною вулицею Хрещатик, вулицями Софійська, Інститутська та іншими. Через воєнний стан та з метою економії цього року тут не вмикали фонтани, що завжди прикрашали Майдан Незалежності з весни до осені. До війни в центрі Києва можна було почути відлуння музики по всьому Хрещатику та побачити яскраве світлове шоу під звук падаючої води з фонтанів на Майдані.

Під час повномасштабного воєнного вторгнення російських окупантів в Україну на центральній площі столиці активно будували укріплення, а вже з весни, після звільнення Київської області від окупантів, Майдан Незалежності прикрашають тисячі квітів. Частину оборонних споруд у центрі Києва прибрали, щоб зробити вільнішим проїзд столицею. Однак дві станції метро "Хрещатик" та "Майдан Незалежності" поїзди поки що проїжджають без зупинок.

Золота брама, розташована неподалік Майдану Незалежності, є не тільки пам'ятником оборонного зодчества Стародавньої Русі часів князювання Ярослава Мудрого. Тут також працює музей, де проводять мистецькі фестивалі, концерти, екскурсії та інші культурні заходи. Золота брама була головним в'їздом до Верхнього міста з півдня та неприступною фортецею, уособлювала могутність та велич Київської Русі. Ця архітектурна споруда ХI століття входить до складу національного Софійського заповідника. Окрім Золотої брами, у його складі у Києві також Софійський собор, Андріївська та Кирилівська церкви.

Софійський собор, названий на честь Святої Софії, розташований на Софійській площі Києва поблизу Золотої брами. Софія Київська збудована у ХI столітті. Цей собор та архітектурний ансамбль монастирських споруд ХVIII століття на його подвір'ї є одними з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі, пам'ятками української архітектури та монументального живопису, а також об'єктами світової спадщини ЮНЕСКО.

Збудований князем Ярославом Мудрим собор до XIII століття був головною церквою Київської Русі та місцем поховання київських князів. Саме тут була створена перша бібліотека та вели літопис. Навіть під час воєнного стану у Софійському соборі проводять цікаві екскурсії, культурні заходи та працює музей.

Михайлівський собор у Києві назвали на честь Архангела Михаїла. Це діючий кафедральний собор Православної церкви України (ПЦУ) у столиці, розташований поблизу Софії Київської на Михайлівській площі. Оригінальний храм був споруджений у ХІІ столітті за часів правління онука Ярослава Мудрого князя Святополка. За рішенням радянської влади у 1930-х роках Михайлівський собор, дзвіницю та інші споруди чоловічого монастиря знесли, щоб звести на цьому місці адміністративні будівлі.

Михайлівський собор відтворили наприкінці ХХ століття у формах зруйнованого храму. Архітектурний ансамбль також включає дзвіницю та трапезну з церквою Іоанна Богослова. Зараз у Свято-Михайлівському Золотоверхому чоловічому монастирі, що є головною церквою ПЦУ у Києві, регулярно проводять богослужіння. Поблизу Михайлівського собору розташована будівля Міністерства закордонних справ України, пам’ятники Богдану Хмельницькому та княгині Ользі, а також дипломатична академія.

Володимирська гірка у Києві є парком-пам'яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення площею близько 17 гектарів. Парк розташований терасах Михайлівської гори в історичному центрі столиці. Звідси відкриваються неймовірні панорами Києва та види на річку Дніпро, а найвідоміший пам’ятник — князю Володимиру. Від пам’ятника князю Володимиру парк Володимирська гірка з Хрещатим парком поєднує Пішохідно-велосипедний міст через Володимирський узвіз.

Пам’ятник Володимиру Великому є найстарішою скульптурою Києва та одним із символів столиці України. Парк Володимирська гірка має особливе значення для Києва, тому що саме цю місцевість пов’язують з хрещенням Київської Русі. Окрім цікавої історії, ця територія є затишною зоною відпочинку з оглядовими майданчиками, альтанками та скульптурами. На півночі Володимирської гірки розташований фунікулер, а на півдні — Український дім.

Цього року під час ракетного обстрілу Києва світлина пам’ятника князю Володимиру зі стовпом диму від влучання російських снарядів у Дарницький вагоноремонтний завод облетіла весь світ. У період активних бойових дій у Київській області пам’ятник князю Володимиру та інші історичні споруди у столиці захищали від влучання ворожих ракет спеціальними укріпленнями. Сходами з Володимирської гірки можна потрапити до Андріївської церкви та Алеї художників. Галерея митців просто неба розташована на Андріївському узвозі.

Андріївська церква є однією з найвідоміших архітектурно-історичних пам'яток Києва та візитівкою столиці. Храм збудували у ХVIII столітті на легендарному Андріївському узвозі. Ця вулиця сполучає Старий Київ з Подолом, а в давнину була важливим торговим шляхом. У сучасному Києві Андріївський узвіз є найулюбленішим місцем туристів та торгівців сувенірами, народними виробами й іншими цікавими товарами. Тут розташований, зокрема, Музей однієї вулиці, присвячений історії Андріївського узвозу.

За легендою, на горі, де зараз стоїть Андріївська церква, святий Андрій побудував хрест, через що вода з річки Дніпро, яка нібито раніше була морем, зійшла вниз. В храмі не будували дзвони, бо вірили, що при першому ж ударі вода прокинеться та затопить не тільки Київ, а й усе Лівобережжя. Андріївська церква, споруджена у стилі бароко, є пам'яткою архітектури та живопису XVIII століття. Храм входить до складу Національного заповідника "Софія Київська".

Маріїнський палац, розташований на Печерських пагорбах в урядовому кварталі Києва, є президентською резиденцією для проведення офіційних церемоній. Ця архітектурна перлина столиці зведена у стилі бароко наприкінці ХVII століття та є однією з найвідоміших будівель у Києві. Маріїнський палац отримав свою назву завдяки російській імператриці Марії Федорівні, матері імператора Миколи II, яка тікала сюди від інтриг. За її наказом на південній стороні палацу створили Маріїнський парк.

На фасаді Маріїнського палацу зображена скульптурна композиція з фігур двох жінок під назвою "Милосердя і Правосуддя". Одна статуя тримає в руках сувій законів, а інша – жезл Меркурія. У декорі Маріїнського палацу значну роль відіграє квітково-рослинний орнамент зі скульптурами у формі голів тварин та фантастичних істот. Урочистості історичній пам’ятці надають скульптури левів, які охороняють сходи. Торік на території Маріїнського палацу відбулися зйомки індійського блокбастеру від найкасовішого режисера Індії.

Паркова територія навколо Маріїнського палацу завжди була улюбленим місцем відпочинку киян та гостей столиці. Маріїнський парк займає площу у майже 9 гектарів та є унікальною пам'яткою паркового мистецтва ХІХ століття. З оглядового майданчика відкриваються дивовижні краєвиди Києва.

Києво-Печерська лавра є однією з найважливіших православних святинь та один з перших за часом заснування монастирів Київської Русі. Одним з засновників Печерського монастиря був ченець Антоній. На його іконі він тримає в руці свиток з написом: "Нехай буде на цьому місці благословення Святої Афонської Гори". Гора Афон у Греції вважається второю долею Богородиці, а Свято-Успенська Києво-Печерська лавра — третьою. Статус лаври Печерський монастир отримав у XVII столітті.

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра розділена на дві частини. Зараз Нижня лавра знаходиться у віданні Української православної церкви Московського патріархату. Верхня лавра підпорядкована Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, що є найбільшим музейним комплексом України. З початку повномасштабного російського воєнного вторгнення в Україну Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" тимчасово закрили. На початку травня територію заповідника знов відкрили для відвідувачів. Тут зосереджено 144 культурних та історичних пам'яток, серед яких два унікальних підземних комплекси.

Батьківщина-Мати розташована на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Цей монумент в Києві відкрили в 1981 році. Столична скульптура загальною висотою у 102 метри є найвищою в Європі. Вага сталевої фігури жінки зі щитом та мечем становить пів тисячі тон. На пам’ятнику обладнані два оглядових майданчика, з яких відкривається панорама Києва.

Через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну у Києві та інших містах активізувався процес декомунізації та дерусифікації. Це стосується й монументу Батьківщина-Мати. Один з символів столиці пропонують змінити, зокрема — прибрати герб СРСР або замінити його на Державний герб України. Декомунізувати Батьківщину-Мати у петиції пропонували ще торік. Автор вважав, що монумент можна перетворити на скульптура Архистратига Михаїла.

Національний музей історії України у Другій світовій війні з початку повномасштабного вторгнення російських військ проводить виставки та тематичні заходи про досвід українців у боротьбі з російськими окупантами. У музеї також представлені експонати про сучасну війну, звитягу українських захисників та злочини російської армії проти людяності. На постійній виставці "Україна розп'яття" можна побачити сучасність — від мін до уламків російських ракет, від розстріляних ікон до автентичного укриття, від справжньої форми до документів та щоденника російського окупанта.

Ботанічний сад імені академіка Олександра Фоміна, розташований в самому центрі Києва біля головного корпусу Національного університету ім. Т. Г. Шевченка, є одним із найстаріших в Україні. Цей заповідник, заснований у ХІХ столітті, займається збереженням та помноженням рослин, зокрема й екзотичних. Відвідати паркову зону ботанічного саду можна безкоштовно, а наукову частину — тільки під час платної екскурсії.

Площа Ботанічного саду імені Фоміна становить понад 22 гектари. Заклад заснували на пустирі у 1839 році. Насіння рослин, що тут вирощують, надсилали з різних українських та закордонних ботанічних садів. Для тропічних рослин в середині XIX століття звели оранжерею. Зараз у колекції ботанічного саду близько десяти тисяч видів, сортів та форм рослин та вражаюча колекція кактусів. Ботанічний сад імені Фоміна має чотири наукових сектори, вісім наукових відділів і власну насіннєву лабораторію.

Київ не можна пізнати за один день та навіть місяць. У столиці багато дивовижних місць, історичних та культурних пам’яток. З початку повномасштабної війни в України в Києві значно знизився попит на туристичному ринку. Щоб покращити ситуацію Управління туризму та промоцій Київської міської держадміністрації періодично проводить безкоштовні пізнавальні екскурсії центром столиці.

Якщо ви полюбляєте природу, під час дії воєнного стану та заборони відвідувати ліси Державне агентство лісових ресурсів України пропонує безпечний відпочинок в спеціальних рекреаційних зонах Київської області. Кожна така локація має сучасні альтанки, кухню, зручні печі, оснащені місця для відпочинку з підведеною водою та дитячі майданчики. Все це захищено мінералізованими смугами, щоб унеможливити пожежі. Такі пункти розташовані вздовж трас. Подробиці — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися