Відновлення Київщини після вторгнення: голова ОВА розповів, які країни допомагають найбільше

На першому місці Велика Британія, яка публічно визначила, що курує відновлення Київської області

Київська область поступово відновлюється після окупації Росією, яка з перших днів війни завдала ударів по області. Наразі влада Київщини рахує, скільки було завдано збитків, однак, згідно з попередніми даними, - це точно десятки мільярдів доларів. Як повідомляють "Коментарі", голова Київської обласної військової адміністрації в інтерв'ю виданню "ТСН" повідомив, які країни надають набйльшу допомогу у відбудові області.

"3 квітня в Бучу приїхав президент України, 8 квітня – голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Це заслуга Зеленського, що вона приїхала до нас. Те, що вони побачили в Бучі, змінило їхню думку й укріпило в розумінні, що тут відбулося. Вони почали переповідати світу, що побачили на власні очі. Важливо зрозуміти, що ми не розділяємо міста за пріоритетами. Але у поважних гостей є година часу, і ми маємо показати це горе, яке принесли російські окупанти на нашу землю. Я відчуваю, що вони розуміють і які емоції у них це викликає. Це робиться для всієї країни. Зброя, допомога – це все ми отримуємо, бо вони бачать на власні очі, що нам це потрібно", - заявив Кулеба.

Як зазначив голова Київської ОВА, на першому місці серед країн, які допомогають у відновленні області, Велика Британія. Країна публічно заявила, що курує відбудову регіону.

"Наприклад, це забезпечення початку навчального року і опалювального сезону. Також це Польща, яка забезпечує модульними містечками. UNICEF зробив багато речей. Вони відкрили пункти роботи психологів. Особливо це потрібно тим, хто пережив окупацію. Вони також допомагають підготуватися до опалювального сезону. Італійці з Бергамо допомагають у Бучі. Австрійці також долучилися. Коли люди приїжджають і бачать, як на вулиці були розстріляні 40 осіб, як можна бути осторонь? Усі бачать, що це були наші прекрасні міста і як з них познущалися", - додав Кулеба.

Наразі Кабмін уже виділив 400 мільйонів гривень на відновлення області. 

"На сьогодні ми витратили десь близько 200 млн грн. Цього недостатньо, щоб покрити усі потреби. Нам потрібно мінімум втричі більше", - повідомив Кулеба.

Як повідомляли раніше "Коментарі", на Київщині згоріли цех, автомобіль та десяток холодильників. Одна з пожеж сталася у Вишгородському районі. В селі Пірново горіло виробниче приміщення, розташоване на вулиці Київській. Вогонь гасили рятувальники з пожежних частин Вишгороду та села Нові Петрівці. На ліквідування пожежі витратили майже чотири години. Подробиці надзвичайної ситуації не повідомляють. Ще одна пожежа виникла у Броварському районі. В селищі міського типу Велика Димерка на вулиці Соборній горіло сміття.

Читайте также