У Києві цієї зими по-новому боротимуться з ожеледицею

Вирішено провести експеримент з використанням гранітної крихти

Доріжки у столичних зелених зонах взимку планують посипати гранітною крихтою та відмовитися від солі та хімічних реагентів. Про це повідомив начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

"Ретельно дослідивши питання, як екологічно та недорого забезпечити антиожеледну безпеку в наших парках та скверах, ми вирішили провести експеримент з використанням гранітної крихти. Підкреслю, йдеться саме про територію зелених зон, а не траси або тротуари вулиць", - йдеться у повідомленні.

Мінус гранітної крихти полягає у тому, що на відміну від солі та інших хімічних реагентів, крихта не призводить до танення криги та снігу.

Водночас вона сприяє гарному зчепленню та має багато переваг, за що заслужено користується популярністю як допоміжний антиожеледний засіб в багатьох країнах світу, зокрема Німеччині, Австрії та Японії:  

- Eкологічність. Всім відомо, що сіль та інші антиожеледні реагенти погано впливають на рослини та є шкідливими для тварин, в той час як крихта є абсолютно безпечною.  

- Економія бюджетних коштів. Ціна за тонну технічної солі зараз сягає 13-14 тисяч гривень, натомість тонна крихти коштує усього 850 гривень.  

- Можливість використовувати повторно. Так, навесні потрібно буде докласти зусиль, аби зібрати крихту. Водночас її можна буде повторно використовувати вже наступної зими, дещо поповнивши запаси.  

Проблеми з сіллю: взимку дороги у Києві посипатимуть різними реагентами. Через повномасштабну війну ДП "Артемсіль", яке опинилось на лінії фронту, призупинило свою роботу і не може бути поставником технічної солі. Через ситуацію, яка склалась із постачанням солі, збільшено закупівлю піску. Цього сезону дорожники змушені будуть частіше використовувати піщано-соляну суміш для обробки доріг і тротуарів. Наразі заготовлено близько 55 тисяч тонн піску. Також використовуватимуть рідкі хлориди (соляний розчин). Нині опрацьовують можливість закупівлі й інших протиожеледних реагентів, зокрема рідкого природного бішофіту. Про це повідомляють "Коментарі".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися