Відключення світла у Києві: чи зможуть окупанти залишити місто без постачання

Відомий експерт з енергетики та директор центру дослідження енергетики Олександр Харченко розповів, чи зможуть російські окупанти повністю залишити українську столицю без електропостачання

Відомий експерт з енергетики та директор центру дослідження енергетики Олександр Харченко розповів, чи зможуть російські окупанти повністю залишити українську столицю без електропостачання. Про це він розповів на брифінгу у медіацентрі Укрінформ.

За його словами, малоймовірно, що столицю буде залишено без енергопостачання повністю, оскільки енергетична система України має серйозний запас міцності.

"Витривалість української енергосистеми є достатньою для того, щоб запобігти відключенню Києва. Я не бачу жодних технічних передумов для цієї ситуації, і, на мою думку, сьогодні Київ досить міцний у цьому плані", — заявив Харченко.

Водночас, за його словами, українці мають бути готові до нових атак Росії на енергосистему. Експерт вважає, що на сьогоднішній день відключення є керованими, тоді як блекаут, про який говорять у ЗМІ, це процес некерованих відключень в енергосистемі. Наразі достатньо ремонтних бригад для відновлення енергоінфраструктури, проте є певний дефіцит обладнання. Тому Україна веде діалог з усіма європейськими партнерами щодо постачання певного обладнання, і частина потреби вже надходить до нашої країни.

Нагадаємо, що в енергетичній компанії-постачальнику Yasno пояснили, чому у деяких новобудовах української столиці не відключають електроенергію. Про це стало відомо із заяви генерального директора компанії Сергія Коваленка. За його словами, кияни скаржаться, що не можуть знайти деякі адреси новобудов у графіку, світло відключають хаотично та надовго. Це тому, що за документами ці будинки й досі будмайданчики. Для будмайданчиків графік відключень жорсткіший, тому що вони є промоб'єктами. Він зазначив, що коли девелопери починають будувати будинок, вони підключають його до електромережі як будмайданчик. Після завершення будівництва його мають підключити до постійної схеми живлення. Власники квартир мають укласти договори з оператором системи розподілу, і лише після цього – із YASNO. Але деякі компанії нехтують цим кроком.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися