У Києві значно подешевшали квартири: скільки доведеться заплатити

В українській столиці значно знизилися ціни на нерухомість - за останні півроку житло подешевшало на 10-15%

В українській столиці значно знизилися ціни на нерухомість - за останні півроку житло подешевшало на 10-15%. Про це повідомив рієлтор Богдан Маковецький, якого цитує Business.

За його словами, сьогодні запит спостерігається на одно- та двокімнатні бюджетні квартири. Близько 60-65% квартир, що купуються, коштують 30-50 тисяч доларів. Останній місяць через ворожі атаки Києва ринок нерухомості сповільнився, менше переглядів квартир, менше укладених угод.

“З первинним ринком є проблеми. По-перше, інвестори не готові входити до проектів на етапі будівництва. Якщо фінішніша історія, наприклад, готовність на 90%, то люди цікавляться. Якщо забудовник відомий над ринком, має хорошу репутацію, в нього готові купувати. Однак, якщо виритий тільки котлован чи готовність на 50%, то майже жодних угод немає. По-перше, люди не розуміють, чи добудовуватиметься цей об'єкт. По-друге, немає розуміння, що буде завтра, тому люди вирішують поки що не вкладати гроші. Крім того, ціни на первинному ринку у гривневому еквіваленті почали зростати, бо подорожчала логістика, робоча сила, будівельні матеріали. А з початку листопада ухвалили новий закон, де тепер потрібно платити ще 18% додатково інвестору, який також відбивається на попиті. Люди не готові додатково сплачувати такі податки, і здебільшого фокус іде на вторинний ринок. Загалом зараз багато ризиків купувати житло на первинному ринку. Небагато квартири продаються, але мало. Приблизно 10-15% від того, що було до лютого", - зазначив ріелтор.

Щодо того, чи купують квартири для збереження коштів або для подальшої оренди, експерт зазначає, що зараз такі люди є, але їх дуже мало.

"Більшість не хочуть купувати і чекають, коли буде якась ясність. Вибирають бути на грошах і мати можливість оперативно щось із ними зробити чи перевести за кордон. Логіка така, що ринок все одно просідає і далі просідатиме. З початку лютого до листопада ціни на сайтах просіли приблизно на 15%. Тому купують зараз ті, хто точно розуміє, що залишаються у Києві, їм набридло чекати, а у банку страшно тримати гроші", – розповів Маковецький.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


000777

21 листопада 2022, 08:45

У нас на рынке нет застройщиков с хорошей репутацией))))

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися