В мерії Києва розповіли, як житиме столиця в умовах блекауту

До яких умов життя готуватися киянам

У Києві в разі тривалого відключення електроенергії не працюватиме метро, вода буде у бюветах, а з системи опалення в критичній ситуації при морозах у житлових будинках можуть злити. Про сценарій блекауту в ефірі телемарафону розповів заступник Київського міського голови Володимир Бондаренко, передають "Коментарі".

За його словами, зараз у Києві мешкає близько 3,5 мільйонів людей, з яких навіть при умові повного блекауту значна частина залишиться в столиці.

"Має працювати міська інфраструктура, хоча б в тій можливості, в якій вона може працювати за найгіршим сценарієм. Звичайно, що будуть працювати об’єкти критичної інфраструктури. Буде працювати сфера охорони здоров’я. Ми підготувалися в сфері закладів освіти, і канікули в закладах освіти будуть тривати місяць", — зазначив Бондаренко.

В умовах тотального вимкнення світла у Києві зупинять роботу метро, а на станціях метрополітену облаштують пункти обігріву. В столиці не їздитимуть трамваї та тролейбуси. Замість електротранспорту на маршрути вийдуть автобуси. Мобільний зв'язок буде доступний лише для дзвінків.

"Енергоємний транспорт не буде працювати, будуть працювати автобуси. Наслідки останнього обстрілу показали, що автобусні маршрути готові дублювати навіть деякі гілки метрополітену", — прокоментував заступник мера Києва.

Зробити запаси води у Києві можна буде в бюветах, які працюватимуть на генераторах. Купити продукти можна буде на столичних ринках, або в працюючих на генераторах супермаркетах.

"Все більше і більше стає на мапі об’єктів бізнесу, які готові працювати від резервних джерел електрики. Це і магазини, це і аптеки, це і деякі банківські установи. Питна вода буде і в бюветах, і в пунктах обігріву безкоштовна. Ті, хто захоче придбати воду, зможуть це зробити в тих магазинах, що будуть працювати від генераторів", — сказав посадовець.

При найгіршому сценарії з електропостачанням у Києві будуть проблеми з опаленням.

"Ми всі це відчули. В місті пов’язане між собою все. Це і водопостачання, і водовідведення. Будемо сподіватися, що такого сценарію все ж таки не настане. Разом з тим житлово-експлуатаційні організації всіх форм власності на сьогодні готові, що у випадку тривалої відсутності електроенергії, тривалої відсутності тепла в будинках може зливати внутрішньобудинкові системи аби запобігти замерзанню, і запобігти тому, щоб ці системи вийшли з ладу взагалі", — розповів Бондаренко.

Зливати системи опалення у Києві в разі блекауту можуть почати за дві-три доби при температурі понад десять градусів морозу. Столична влада наразі шукає спосіб, як запобігти цій ситуації. 

Нагадаємо, рятувальники ліквідували наслідки вибухів у столиці та оприлюднили фото та відео з місця гасіння пожеж. Після останніх обстрілів дронами-камікадзе одну з пожеж у Києві на площі 150 квадратних метрів довелося гасити понад 2,5 години. Після влучання дрону-камікадзе в столиці горів пошкоджений вибухом об’єкт критичної інфраструктури.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що внаслідок обстрілів "шахідами" в Київській області частково знеструмлені Обухівський, Вишгородський, Бучанський райони. Заживлена виключно критична інфраструктура. Для Київської області наслідки останніх обстрілів досить серйозні. В регіоні пошкоджені приватні будинки та об'єкти критичної інфраструктури, три людини поранені.

Читайте також, що на Київщині склалася критична ситуація зі світлом.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися