Мер Києва звернувся до Президента щодо накладання вето на законопроект №5655

На думку Віталія Кличка, проект потребує суттєвого доопрацювання

Мер Києва Віталій Кличко та голови більшості депутатських фракцій Київради закликали Президента України накласти вето на проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" (реєстраційний номер 5655) та повернути його до Верховної Ради України на доопрацювання. Про це повідомляє Київська міська рада.

У зверненні було наголошено, що одним із найбільших здобутків незалежної України є реформа з децентралізації.

Натомість, на думку Віталія Кличка, норми законопроекту прямо суперечать основним принципам місцевого самоврядування, позбавляючи громади як повноважень, так і важливих механізмів управління містобудівним процесом. Таким чином, вони створюють плутанину та невизначеність, можуть призвести до численних зловживань та посилити протистояння між громадами та забудовниками, відводячи місцевим органам самоврядування роль виключно спостерігача в цьому процесі.

Віталій Кличко заявив, що прийнята версія вищезгаданого проекту не відповідає заявленій меті проекту та потребує суттєвого доопрацювання. Нинішня редакція проекту руйнує ідею електронної системи містобудівного регулювання, а також легалізує та стимулює самовільне будівництво. Більше того, допуск на ринок буде монополізовано, а приватним компаніям буде передано державні функції з контролю та нагляду за забудовниками. Законопроект також легалізує незаконне будівництво, яке було здійснено до набрання чинності цим законопроектом.

Забудовнику вдалося скасувати статус пам’ятки павільйону 1980-х років "Квіти України" в Києві. ОАСК скасував Наказ Мінкульту та Департаменту Охорони Культурної Спадщини. Таке рішення означає, що павільйон "Квіти України" більше не має охоронного статусу, і на забудовника більше не діє припис Мінкульту про заборону будівельних робіт. Отже, забудовник зможе перетворити будівлю у скляний офісний центр.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися