МАГАТЕ розширює місію: спостерігачі прибудуть на Чорнобильську АЕС

Гендиректор місії Рафаель Гроссі відвідає Чорнобильську АЕС на Київщині

Міжнародне агентство з атомної енергії розширює свою місію в Україні, щоб допомогти запобігти ядерним аваріям під час повномасштабної війни. Спостерігачі будуть присутні на всіх атомних електростанціях України, зокрема, на Чорнобильській АЕС у Київській області. Про це заявив гендиректор місії Рафаель Гроссі, передає КВ.

МАГАТЕ вирішило розширити свою присутність в Україні, щоб запобігти ядерним аваріям під час російської агресії. Місія працюватиме на всіх атомних електростанціях країни для забезпечення ядерної безпеки, зазначив Гроссі.

Найближчим часом Гроссі має приїхати в Україну. Він відвідає Південноукраїнську АЕС та Рівненську АЕС, а також Чорнобильську АЕС, розпочавши місії у складі двох експертів МАГАТЕ на кожному об’єкті.

У листопаді минулого року генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про намір місії посилити присутність на всіх АЕС в Україні. Також обговорюється актуальне питання створення ядерно-безпечної зони навколо Запорізької АЕС.

За словами головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова, Україна запропонувала МАГАТЕ влаштувати постійні моніторингові місії на діючих українських атомних електростанціях, а також на Чорнобильській АЕС, яка наразі перебуває на етапі зняття з експлуатації.

Читайте также