На Чорнобильській АЕС розгорнуть постійну моніторингову місію МАГАТЕ

На що розраховує українська сторона

На всіх українських атомних електростанціях, зокрема на Чорнобильській АЕС, будуть розгорнуті постійні моніторингові місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Про це під час брифінгу заявив виконуючий обов’язки голови Держатомрегулювання та головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, передають "Коментарі".

За його словами, Україна запропонувала МАГАТЕ влаштувати постійні моніторингові місії на діючих українських атомних електростанціях, а також на Чорнобильській АЕС, яка наразі перебуває на етапі зняття з експлуатації. Представники МАГАТЕ будуть проводити моніторинг стану ядерної та радіаційної безпеки на ядерних установках в умовах повномасштабної війни в Україні.

"Перебуваючи постійно на українських АЕС, представники МАГАТЕ зможуть стати свідками того, що відбувається, в режимі реального часу. Наприклад, як впливають на безпеку ядерних установок цілеспрямовані ракетні удари російських військ по об’єктах енергетичної інфраструктури України", — заявив Коріков.

Голови Держатомрегулювання нагадав, що внаслідок ракетної атаки 23 листопада 2022 року всі енергоблоки українських АЕС були відключені через те, що спрацював аварійний захист. Посадовець додав, що МАГАТЕ погодилося із пропозицією української сторони і найближчим часом постійні моніторингові місії міжнародного агентства будуть розгорнуті на всіх українських АЕС.

Нагадаємо, після звільнення Київської області від російських загарбників міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що російські окупанти завдали багато непоправної шкоди Чорнобильському заповіднику та зоні відчуження в цілому. Попередні збитки навесні оцінили у понад 2,5 мільярди гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що українські прикордонники показали, які окопи вирили російські окупанти у радіаційній зоні поблизу Чорнобильської атомної електростанції. Окопи росіян у Чорнобилі можна побачити на відео з висоти.

Читайте також, що у Зеленського знали про присутність російських військових у Чорнобильській зоні ще до повномасштабного вторгнення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися