Збитки від російських окупантів у Чорнобилі оцінюють у мільярди

Що відомо про екологічні злочини у зоні відчуження

Російські окупанти завдали багато непоправної шкоди Чорнобильському заповіднику та зоні відчуження в цілому. Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час брифінгу в Києві, передають "Коментарі".

"З перших днів війни увага всіх була прикута до Чорнобильської зони. До того, що рашисти намагалися зробити акти ядерного тероризму. Вони нанесли дуже багато шкоди нашому Чорнобильському біосферному заповіднику, що є вкрай важливим та цінним об’єктом заповідного фонду", — сказав Стрілець.

За його словами, попередні збитки по зоні відчуження становлять понад 2,5 мільярди гривень. Окрім того, під час окупації Чорнобилю російські військові вивели з ладу систему контролю радіаційного стану. Через це Україна втратила доступ про радіаційний фон у зоні відчуження.

"Частина постів вже відновила свою роботу. І ми працюємо над тим, щоб передавати в онлайн-режимі інформацію кожному українцю", — повідомив міністр захисту довкілля України.

Російські окупанти також знищили у Чорнобилі новітню аналітичну лабораторію з понад сотнею одиниць сучасного обладнання, аналогів якому немає в Європі. Багато комп’ютерної техніки розграбовано загарбниками у Чорнобилі. Українська влада зараз працює над її відновленням.

"В унікальному заповідному комплексі — це Чорнобильський заповідник — вогнем знищено майже 12 тисяч гектарів. Це величезні втрати для флори та фауни. І ми розуміємо, що частину екосистем ми втратили назавжди", — заявив керівник Міністерства з захисту довкілля України.

У Чорнобильській зоні після втечі російських окупантів залишилось багато ворожих мін та інших вибухових пристроїв. Зараз в зоні відчуження триває розмінування. Фіксація екологічних злочинів від російського воєнного вторгнення в Україну триває щодня. Над цим працюють фахівці Державної екологічної інспекції, новоствореного штабу та за участі народних депутатів України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Міжнародна агенція з атомної енергії допоможе Україні відновити всі пошкоджені внаслідок російського військового вторгнення ядерні об’єкти, зокрема — розграбовану окупантами Чорнобильську АЕС. Подробиці — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, українські прикордонники показали, які окопи вирили російські окупанти у радіаційній зоні поблизу Чорнобильської атомної електростанції. Багато окупантів повернулися до РФ зі значною дозою радіації, для деяких вона стала смертельною. Окопи росіян у Чорнобилі можна побачити на відео з висоти.

Читайте також, що у Зеленського знали, що росіяни зайшли в Чорнобильську зону ще до штурму.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися