На заяви МАГАТЕ щодо радіації у Чорнобилі відреагували в Україні

Яка ситуація на ЧАЕС після звільнення від російських окупантів, та чи є загрози

Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) допоможе Україні відновити всі пошкоджені внаслідок російського військового вторгнення ядерні об’єкти, зокрема — розграбовану окупантами Чорнобильську АЕС. Про візит керівника організації на ЧАЕС під час телемарафону розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передають "Коментарі".

Український посадовець прокоментував візит керівника МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі до Чорнобильської зону, що відбувся у річницю трагедії на ЧАЕС:

"Для нас дуже важливий візит пана Гроссі, який приїхав і сам побачив, що відбувається в зоні відчуження, які є наслідки. Для нас дуже важлива та допомога. Вона не є на сьогодні якоюсь глобальною. Навіть та кількість обладнання, що передана, це певний жест з боку МАГАТЕ. Це свідчить про початок великого шляху, великої співпраці по відновленню, зокрема пошкоджених об’єктів Чорнобильської АЕС, які втрачені або розграбовані рашистами під час окупації, що тривала понад місяць".

Під час окупації Чорнобилю росіяни вкрали побутову техніку та розграбували сучасну дороговартісну лабораторію, кошти на яку надали Україні міжнародні донори, зазначив міністр захисту довкілля.

"Наразі проводиться величезна робота для того, щоб обрахувати всі збитки, щоб зафіксувати усе втрачене майно в зоні відчуження. Рашисти відходячи з зони відчуження, забирали з собою все, навіть електрочайники і тостери абсолютно не нового зразка, а також автотранспорт. Є втрата й розграбування сучасної лабораторії. Її вартість, коли її комплектували, складала понад шість мільйонів доларів", — розповів Стрілець.

За його словами, через такі дії російських загарбників у Чорнобилі учасники МАГАТЕ та весь цивілізований світ змушені знову допомагати Україні у контролюванні рівня радіації та відновленні необхідного для цього обладнання.

"Першочергова задача — це розмінувати повністю територію, порахувати усі збитки, і вже потім — питання в тому, наскільки нам сьогодні світова спільнота, зокрема — МАГАТЕ готові знову виділити кошти й допомогти з купівлею даного обладнання. Впевнений, що це можна зробити швидко в разі наявності відповідних ресурсів та політичної волі з боку МАГАТЕ", — підсумував очільник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Міністр додав, що за оперативними даними, ситуація щодо стану забруднення території радіаційними речовинами біля ЧАЕС знаходиться в межах норми: "З моменту звільнення зони відчуження не було зафіксовано перевищення нормальних показників. На сьогодні можемо констатувати факт, що будь-якої загрози немає".

Українські фахівці та влада неодноразово попереджали міжнародну спільноту про наслідки окупації Чорнобильської зони російськими військами, тож гучна заява керівника МАГАТЕ Маріано Гроссі щодо аномального підвищення рівня радіації, яку він зробив під час візиту до зони відчуження, була очікуваною. Як прокоментували "аномальне підвищення рівня радіації" поблизу ЧАЕС в компанії "Енергоатом".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що після звільнення від російських окупантів відновлюють інфраструктуру на Чорнобильській АЕС та потрібно налагодити логістику. Подробиці — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, українські прикордонники показали, які окопи вирили російські окупанти у радіаційній зоні поблизу Чорнобильської атомної електростанції. Це не минулося їм безкарно. Багато окупантів повернулися до РФ зі значною дозою радіації, для деяких вона стала смертельною. Окопи росіян у Чорнобилі можна побачити на відео з висоти.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися