Підвищення рівня радіації у Чорнобилі прокоментували в "Енергоатомі"

Наскільки зросла небезпека після військового вторгнення росіян

Українські фахівці та влада неодноразово попереджали про наслідки щодо окупації Чорнобильської зони російськими військами, тож заява керівника МАГАТЕ Маріано Гроссі щодо аномального підвищення рівня радіації очікувана. Про це під час телемарафону заявив керівник компанії "Енергоатом" Петро Котін, передають "Коментарі".

Гучну заяву щодо радіації у Чорнобилі керівник МАГАТЕ Маріано Гроссі зробив у річницю трагедії на ЧАЕС під час перебування в зоні відчуження. Що означає аномальне підвищення радіації у Чорнобилі в цифрах, пояснив керівник державної компанії "Енергоатом" Петро Котін:

"Переміщення важкої техніки по ґрунтам Чорнобильської зони, що мають в собі підвищений рівень забруднення, призвело до того, що саме оце забруднення, ці високоактивні речовини, що там знаходяться, вони виходять в повітря. Виходять в більш високі шари цього ґрунту й таким чином підвищують рівень забруднення на усій території. Це вже не кажучи про те, що росіяни рили свої траншеї в Рудому лісі, де рівень радіації заміряли близько десяти днів тому перевищує в 50 разів допустимі рівні для таких ділянок території".

Керівник МАГАТЕ Маріано Гроссі мав змогу перевірити рівень радіації у Чорнобилі під час свого візиту до зони відчуження, тому й зробив заяву щодо аномальних показників, зазначив експерт з ядерної енергетики. Котін заявив, що останніх даних щодо радіаційного забруднення після звільнення Чорнобильської зони від російських окупантів в українському держпідприємстві поки що немає.

"Більш детально ми дізнаємося про це після того, як він повернеться звідти", — додав керівник компанії "Енергоатом".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що після звільнення від російських окупантів відновлюється інфраструктура на Чорнобильській АЕС та потрібно відновити логістику. Подробиці — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, українські прикордонники показали, які окопи вирили російські окупанти у радіаційній зоні поблизу Чорнобильської атомної електростанції. Це не минулося їм безкарно. Багато окупантів повернулися до РФ зі значною дозою радіації, для деяких вона стала смертельною. Окопи росіян у Чорнобилі можна побачити на відео з висоти.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися