Київські митники виявили у відправленні цінні археологічні артефакти

Київські митники виявили спробу переслати за кордон старовинну метальну зброю

Київські митники виявили археологічні артефакти Русі, датовані 9-14 століттям, у поштовому відправленні. Про це повідомляє Київська митниця, передають "Коментарі".

У Києві митники виявили старовинну метальну зброю, яку намагалися переслати за кордон без дозволу. Знайдено 8 автентичних наконечників стріл періоду дохристиянської Русі.

Знахідка була виявлена під час перевірки міжнародних поштових відправлень з Києва до США.

Мистецтвознавча експертиза артефакту, проведена фахівцями Національного музею історії України, показала, що фрагменти мають історичну та культурну цінність.

Автентичність знайдених фрагментів підтвердили наявністю залишкових продуктів активної корозії заліза, що характерно для подібних археологічних об'єктів, схованих під землею протягом тривалого періоду часу. Майже всі артефакти пройшли непрофесійну реставрацію.

Згідно з чинним українським законодавством, археологічні предмети не можуть бути продані або зібрані в колекцію приватними особами, а також вивезені за кордон. Тому наконечники стріл можна вважати здобиччю "чорних археологів".

Складено протокол про порушення митних правил. Конфісковані наконечники стріл.

Оскільки в Україні відсутній офіційний ринок археологічних знахідок, інформація про ринкову вартість археологічних знахідок, поданих на експертизу, відсутня.

Живі соколи, зброя та стародавні монети: ТОП-10 резонансних затримань від Київської митниці. У 2022 році київськими митниками було виявлено декілька серйозних порушень митних правил як до початку, так і під час повномасштабної війни.

Читайте также