Стало відомо, скільки людей підтримують перейменування у Києві

Стало відомо, скільки відсотків мешканців української столиці та інших міст підтримують перейменування вулиць та інших об'єктів, назви яких пов'язані з Росією чи СРСР

Стало відомо, скільки відсотків мешканців української столиці та інших міст підтримують перейменування вулиць та інших об'єктів, назви яких пов'язані з Росією чи СРСР. Про це стало відомо із соціологічного опитування, проведеного Фондом Демократичні ініціативи ім. І.Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA.

Відомо, що більше половини, а саме 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких пов'язані з РФ, СРСР та Російською імперією.

Прихильників перейменування найбільше у західній частині держави (83,6%) та найменше на півдні (22,8%). Негативно до питання перейменування топонімів, пов'язаних з росією, належать 13,2% опитаних, більшість з яких проживає на півдні (33,5%), менше на заході (2,4%). Не виявили певного відношення 18,6%, ще 9,3% важко дати відповіді.

Змінилася і думка українців щодо того, як Україна має відзначати перемогу над нацизмом у Другій світовій війні та внесок українського народу у цю перемогу. Понад третина громадян, 34,6% респондентів, упевнені, що необхідно відзначати обидві дати, як це відбувається зараз: і День пам'яті та примирення 8 травня, і День Перемоги над нацизмом 9 травня.

Проте майже стільки ж. 32,3% вважають, що святкувати потрібно лише 8 травня, 16,2% виступають за святкування 9 травня. А 17% українців ще не змогли відповісти.

До речі, згідно з соціологічними дослідженнями 2021 року, святкування 8 травня Дня пам'яті та примирення було непопулярним: його підтримувало 9%. Опцію відзначати День Перемоги над нацизмом 9 травня підтримували 31%, а на півдні та сході України ця опція була найпопулярнішою.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


михаил

23 січня 2023, 10:39

парк н островського парк ушинского когда дойдет черга

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися