У Києві зростуть ціни на молочні продукти: причина подорожчання

В українській столиці очікується зростання цін на молочні продукти в магазинах — причиною стануть постійні відключення світла через удари російських окупантів по критичній інфраструктурі

В українській столиці очікується зростання цін на молочні продукти в магазинах — причиною стануть постійні відключення світла через удари російських окупантів по критичній інфраструктурі. Про це розповів член парламентського комітету із аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

За його словами, перехід виробничих підприємств на генератори тягне вгору ціни на продукцію.

"Насамперед криза в енергосистемі впливає на глибоку переробку. Це на молочну продукцію, де є велика потреба в електроенергії та безперервний процес виробництва протягом доби. Якщо виробництво зупинити на 2-3 години, може зіпсуватися вся сировина та зазнають великих втрат. Тому переробники змушені були встановити генератори та залежить, скільки він за день працює", – розповів Соломчук.

Щоб покрити витрати на альтернативні джерела живлення, виробники будуть змушені піднімати ціни.

"У генераторі кіловат енергії коштує майже 20 гривень, а іноді й більше. Якщо переробник буде добу, дві, три, тиждень працювати на ньому, продукція може подорожчати на 5-6% за рахунок енергії", - заявив нардеп.

Стримати різке подорожчання здатні невеликі виробники, які продають молоко неподалік своїх підприємств і витрачають менше палива на доставку, запевняє депутат.

Підприємства, що виробляють молоко найбільш поширених марок минулого року розповідали, що під час війни максимально переорієнтувалися на випуск молока та сирів з тривалими термінами зберігання, а йогурти, що швидко псуються, і кефіри почали виробляти на замовлення торгових мереж, щоб бути впевненими в їхній швидкій реалізації.

Читайте также