Скидання води з Каховської ГЕС: чим це небезпечно для Києва

Що відомо про спроби окупантів залишити українців без питної води

Скидання води з окупованої росіянами Каховської гідроелектростанції несе небезпеку для Києва та інших українських міст. Про це в ефірі телеканалу "Київ" заявив заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк.

За його словами, негативні наслідки дій російських окупантів матиме і на промисловий комплексу, зосереджений у басейні Дніпра, й населення України.

"Навіть загрози для Києва у цьому плані є. У Дніпрі знаходяться шість водосховищ, які взаємопов'язані правилами експлуатації. Найбільші — це Кременчуцьке та Каховське... Під загрозу потрапляє 70% населення України", — заявив Яцюк.

Україна закликала міжнародних партнерів змусити Росію відремонтувати та закрити шлюзи греблі Каховської ГЕС або дозволити безпечно це зробити українським фахівцям. За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, ситуація із терористичними діями російських окупантів на Каховському водосховищі може мати колосальні наслідки.

"Якщо нормальний рівень води у водосховищі становить 16 метрів, то сьогодні ми вже маємо рівень у 13,83 метра. Це може призвести до того, що більше мільйона українців залишаться без питної води. Падіння рівня води нижче відмітки у 12 метрів означатиме екологічну катастрофу, оскільки велику кількість біорізноманіття ми просто втратимо”, – наголосив Стрілець.

Міністр назвав такі дії російських окупантів ще однією спробою ядерного тероризму, адже зниження рівня води у Каховському водосховищі означатиме вихід з ладу систем охолодження Запорізької АЕС.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


ККК

19 лютого 2023, 15:08

Вода в луже чище, чем вода Днепра. Днепр так засрали, что не то что пить, купаться в нем опасно...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися