У метро Києва розповіли, коли приберуть погруддя російських діячів

Начальник комунального підприємства "Київський метрополітен" розповів, коли на станціях підземки української столиці приберуть бюсти діячів, які пов'язані з Росією та СРСР

Начальник комунального підприємства "Київський метрополітен" Віктор Брагінський розповів, коли на станціях підземки української столиці приберуть бюсти діячів, пов'язаних із Росією та СРСР. Про це стало відомо із офіційного коментаря, який він дав в інтерв'ю журналістам видання ТСН.

За його словами, бюст Леніна на станції метро "Театральна" закритий закритою фальшстиною із зображенням 3D-зображення зали Оперного театру. Вага бронзового Леніна понад 4 тонни. Тобто демонтаж такої масивної конструкції потребує спеціальних проектних рішень та технічних засобів.

Роботи з демонтажу все ж таки планують провести, коли будуватимуть другий пересадковий вузол між станціями "Театральна" та "Золоті ворота", тобто на місці Леніна буде перехід із червоної гілки на зелену. Це обіцяють зробити, як тільки з'явиться така можливість.

Погруддя російським діячам, Пушкіну, Ломоносову, Менделєєву, Горькому на станції "Університет" закрили спеціальними плитами, адже станція є пам'яткою архітектури місцевого значення та охороняється державою, тому спочатку необхідно отримати дозволи на демонтаж.

Також ми звернулися до постійної комісії Київради з культури, туризму та інформаційної політики з опрацювання питання та надання пропозицій переліку видатних українських діячів науки на заміну цих бюстів. Ця заміна однозначно буде, але це потребує часу”, – каже Брагінський.

Бронзові медальйони із радянською символікою на "Вокзальній" планують демонтувати в рамках будівництва другого виходу зі станції.


Читайте также