Києву повернули незаконно захоплену Садибу Дмитрієва

Садибу Дмитрієва повернули у власність територіальної громади міста Києва

Київрада спільно з громадянами виграла судовий процес, який передбачає повернення Садиби Дмитрієва у власність територіальної громади Києва. Про це повідомляє Київська міська рада, передають "Коментарі".

У вівторок, 7 березня, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду визнав Садибу Дмитрієва комплексною пам'яткою архітектури і скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва та апеляцію про скасування охоронного статусу.

Садиба Дмитрієва - це комплекс історичних будівель 1830-1910 років на історичному Подолі, розташований під Замковою горою за адресою вулиця Хорива, 2. 

У 2010 році приватна компанія виграла інвестиційний проект реконструкції комплексу історичних будівель за Житнім ринком. Реконструкцію вона не провела, а тим часом незаконно зареєструвала право власності на ці будівлі. 

Як наслідок, у 2017 році було відкрито кримінальне провадження за умисне пошкодження та знищення пам'яток історії та культури. Судовий процес був довгим і складним, але тепер у справі поставили крапку.

Відтепер Садибі Дмитрієва більше не загрожує знищення, оскільки вона знову належить громаді. Наразі в столиці ініційовано електронну петицію щодо створення Музею архітектури в Садибі Дмитрієва.

Нагадуємо, що громаді повернуто земельну ділянку історико-культурного призначення на столичному Печерську. Земельна ділянка розташована в центральній планувальній зоні, в історичному ареалі міста та в зоні регулювання забудови першої категорії на землях історико-культурного призначення.

Ділянка була незаконно вилучена з власності громади і неодноразово була перепродана. Нові власники незаконно змінили цільове призначення цих земель та планували побудувати офісно-житлову прибудову до будинку-пам'ятки.

Також у Києві відстояли в суді право територіальної громади столиці на будівлю вартістю 7,4 мільйони гривень. Будівля була зареєстрована за фізичною особою без правовстановлюючих документів. При цьому в документах змінили її адресу та площу.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися