Ціни на продукти у Києві перед Великоднем: чи чекати подорожчання у магазинах

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів, чи варто очікувати на подорожчання продуктів в українській столиці напередодні Великодня

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів, чи варто очікувати на подорожчання продуктів в українській столиці напередодні Великодня. Про це стало відомо із його коментаря в ефірі національного телемарафону.

За його словами, не слід очікувати подорожчання продуктів на 15-20% перед Великоднем, бо було зростання цін протягом року. Тож якщо щось і подорожчає, то не більше ніж на 5-10%. Після Великодня, за прогнозом експертів, почнуть дешевшати овочі, адже на ринок заходитимуть домашні виробники, пропозицій побільшає.

У 2022 році продукти в середньому подорожчали більш ніж на 24%. За інформацією Дениса Марчука, 2023 року ця тенденція зростання цін збережеться. Вже зараз фіксується подорожчання м'ясних видів продуктів, молочків, а також овочів, що обумовлено тимчасовою окупацією південних регіонів Херсонської та Запорізької областей.

Нагадаємо, що на території Київської області ціни на квартири в новобудовах залишаються стабільними, проте помічено різкий розрив між економ та преміум-класом. Про це стало відомо з даних, опублікованих на порталі ЛУН.

Середня ціна квадрата новобудов з початку року залишається стабільною та тримається на рівні 33,3 тис. грн. При цьому розрив між середньою вартістю квадрата економ та преміум класу ще більший, ніж у столиці.

Він становить рекордні майже вчетверо: якщо лютнева середня вартість квадратного метра в економ-класі тут становить 28,2 тис. грн, то в ЖК преміум-класу – 105,6 тис. грн.

При цьому розрив поступово збільшується, адже ціна економ-класу зростає не так помітно, як на преміальні метри.

Читайте также