В небі над Києвом помітили рідкісне природне явище (ФОТО, ВІДЕО)

Яскраве сяйво зафіксували очевидці події

В небі над Києвом помітили рідкісне природне явище. Очевидці зафіксували яскраве сяйво у вигляді великого кола навкруги сонця, передають "Коментарі". Кияни спостерігали сонячне гало. Це оптичне явище в атмосфері, що виникає внаслідок заломлення та відбиття світла. Найчастіше спостерігається в перисто-шаруватих хмарах, рідше — за інших умов. Найпоширеніша форма гало — світле слабко забарвлене коло навколо Сонця чи Місяця. Відомо декілька десятків різновидів гало. Переважна більшість їх — рідкісні та спостерігаються лише в країнах із суворим кліматом, наприклад поза Полярним колом.

В Україні гало можна спостерігати 70-120 разів на рік, але воно здебільшого малопомітне. Яскраве й добре помітне гало з'являється 10-20 разів на рік. Так, у ніч проти 30 квітня 2023 року, мешканці Київщини спостерігали гало довкола Місяця. А сьогодні, 3 травня, в небі над Києвом побачили сонячне гало. Поява гало часто свідчить про зміни в погоді — похолодання та прихід вологих атмосферних фронтів.

Нагадаємо, у квітні у Києві побачили в небі потужний спалах. Після цього в українській столиці оголосили повітряну тривогу. В Київській міській військовій адміністрації заявили, що, за попередньою інформацією, сяйво було пов'язане з падінням на Землю космічного супутника NASA, а тривогу оголосили, "аби уникнути жертв від падінь на землю уламків". Речник Повітряних сил України Юрій Ігнат заявив, що протиповітряна оборона України не працювала в небі над Києвом під час яскравого спалаху. NASA спростувало версію, що спалахи над Києвом пов'язані з падінням з орбіти супутника RHESSI. У Головному центрі спеціального контролю Державної космічної агенції назвали спалах над Києвом високоенергетичною акустичною подією, що пов'язана з падінням метеорита.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві та деяких районах Київської області кілька днів утримуватиметься затоплення заплавних територій. Внаслідок пропуску весняного водопілля через водосховища Дніпровського каскаду утримуватиметься затоплення заплавних територій та часткове затоплення низьких прирічкових територій у Києві, Вишгородському, Броварському та Бориспільському районах Київської області. Рівень води у річці Дніпро буде знову зростати кілька днів поспіль.

Читайте також, що погода у Києві та Київській області різко зміниться.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися