Історичний центр Києва врятували від забудови

Незаконну реєстрацію права власності на будівлі в історичному центрі Києва скасовано

Столична прокуратура відсудила у приватного товариства, яке планувало забудувати земельні ділянки в центральному історичному ареалі Києва, об՚єкт культурної спадщини. "Садибу купця Дмитрієва" повернуто киянам, повідомляє Київська міська прокуратура.

Господарськими судами усіх інстанцій постановлено остаточне рішення у спорі, розгляд якого тривав майже два роки, щодо законності набуття комерційною структурою права власності на комунальне майно, у тому числі на пам’ятку – "Садибу міську купця Й.М. Дмитрієва", яка є важливим елементом садибної забудови Подолу XIX століття. 

Так, рішенням господарського суду міста Києва задоволено позов Київської міської прокуратури до приватного товариства та скасовано незаконну реєстрацію права власності на 8 будівель, три з яких на даний час є пам’ятками культурної спадщини, що розташовані в центральному історичному ареалі міста Києва – по вул. Хорива, 2 в Подільському районі міста Києва, загальною площею близько 3, 1 тисяч квадратних метрів та вартістю понад 160 млн грн.

Задовольняючи позов, суди погодились з доводами прокурора щодо незаконності набуття підприємством права власності на вказані будівлі до виконання зобов’язань, передбачених інвестиційним договором.

Наразі рішення суду виконано у повному обсязі. Незаконну реєстрацію права власності на зазначене нерухоме майно за суб՚єктом господарювання скасовано. 

"Коментарі" повідомляли, що приватна компанія планувала збудувати на цих земельних ділянках офісний центр з підземним паркінгом та оскаржувала статус пам'ятки архітектури у судах.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися