Верховний суд повернув статус пам’ятки садибі на Хорива у Києві

Що відомо про збереження історичної спадщини

Верховний суд України скасував незаконні судові рішення щодо статусу пам’ятки "Садиба купця Дмитрієва". Подробиці судової тяганини розповіли в столичній прокуратурі, передають "Коментарі".

Приватна фірма уклала з комунальним підприємством інвестиційний договір на реконструкцію та будівництво на Подолі. Мова йде про вісім будівель на вулиці Хорива. Підприємство не виконало умови договору. Натомість у 2017 році комерційна структура незаконно отримала документи на право власності на цю нерухомість. З восьми привласнених будівель на Подолі три є пам’ятками історії та архітектури. Це садиба купця Дмитрієва.

Загальна площа комплексу "Садиби купця Дмитрієва" складає понад три тисячі квадратних метри. Він розташований позаду Житнього ринку. Пам’ятка архітектури складається із двох житлових будинків й одного флігеля. Статус нерухомої пам'ятки садиба на Хорива отримала у 2014 році. Приватна компанія планувала збудувати на цих земельних ділянках офісний центр з підземним паркінгом та оскаржувала статус пам'ятки архітектури у судах.

Київська міська прокуратура оскаржила у Верховному суді рішення судів попередніх інстанцій, якими пам’ятку архітектури – комплекс будівель "Садиба міська купця Дмитрієва" виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Переглянувши цей спір, Верховний суд України скасував рішення судів попередніх інстанцій та направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Садиба купця Дмитрієва розташована в історичній частині Києва. Унікальний комплекс є важливим елементом садибної забудови Подолу, в якій поєднувалися житлові, промислові та торгівельні функції. Це було характерним для історичного середовища XIX століття.

Нагадаємо, Київ виключили з зони можливих бойових дій. Таке рішення влади викликало багато запитань, заявив секретар Національної спілки журналістів України Сергій Лямець, передають "Коментарі". На його думку, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук "зіграла на руку забудовникам", і це рішення — "яскравий факт для розслідування НАБУ".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві через суд вимагають звільнити від самовільної забудови землі в урочищі "Теремки" на території Національного природного парку "Голосіївський". На цих землях та землях автомобільного транспорту здійснено самовільне будівництво нежитлових споруд. Земельні ділянки належать територіальній громаді столиці та забудовані незаконно.

Кияни вимагають від столичної влади створити парк у Дарницькому районі Києва поруч з сміттєспалювального заводу, ТЕЦ та Бортницької станції аерації. Про це йдеться у відповідній петиції, зареєстрованій на офіційному сайті Київської міської ради. Автор петиції №11651 Олександр Супрун вважає, що у Києві на житловому масиві Осокорки необхідно створити рекреаційний парк поруч з озером Вирлиця.

Тим часом у Києві планують створити ландшафтний заказник місцевого значення "Труханів острів-1" на площі у понад 310 гектарів, щоб врятувати територію від забудови. Екологи наголосили, що Труханів острів є останнім островом у Києві на Дніпрі, який не має охоронного заповідного статусу. Подробиці — в нашому матеріалі.

Читайте також, що Верховний суд України визнав будівництво хмарочосу поблизу станції метро "Шулявська" незаконним.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися