Захисники озер на Осокорках звернулися до Зеленського. Вони вимагають винести питання на засідання РНБО

Громадська організація "Екопарк Осокорки" звернулася до президента України Володимира Зеленського через заплановане знищення в Києві озер, а також понад 200 гектарів водно-болотних угідь, лугів і лісу

Відповідний відкритий лист активісти опублікували на сторінці громадської організації "Екопарк Осокорки" в Facebook.

"У відкритому листі-зверненні хочемо проінформувати президента про те, що саме сьогодні, в час глобальних кліматичних викликів, коли перед Україною гостро постало питання наявності доступу до джерел чистої питної води в місті Києві планується знищення чистих в місті озер, які є унікальним банком прісної води, знищення понад 200 гектарів водно-болотних угідь, лугів і лісу ", - йдеться в повідомленні.

Экопарк Осокорки. Обращение к президенту
Экопарк Осокорки. Обращение к президенту
Экопарк Осокорки. Обращение к президенту

Автори звернення виступили з вимогою винесення цього питання на розгляд РНБО, а також попросили президента взяти під особистий контроль і не допустити знищення унікального природного комплексу озер і лугів київського Лівобережжя.

Боротьба за великі і красиві, вільні від забудови, озера на південних Осокорках почалася ще в 2005-2006 роках, тоді місцеві жителі знесли і спалили перший паркан, яким забудовник огородили доступ до озера Небреж.

За ці роки були періоди затишшя і загострення, не один раз активістам доводилося зупиняти будівельну техніку, битися з тітушками, відстоювати право на зеленню луки в судах.

 Экопарк Осокорки


Весняні загострення у будівельників

В кінці березня будівельна компанія "Столиця Груп", відома в тому числі і з-за гучних скандалів і звинувачень у рейдерстві, перекупила корпоративні права ТОВ "Контактбудсервіс" у екс-голови збанкрутілого банку Аркада (Паливоди К.В). Єдиним активом цієї компанії були 5 земельних ділянок в оренду, загальною площею 176,5 га. Перша з ділянок - навколо озера Небреж, інші - ліс і луки. Договори оренди Київрада не продовжила. Але орендар (вже колишній) пішов до суду і подав позови (по кожній ділянці свій окремий) на продовження договорів. Поки справи розглядаються в суді.

25 березня з самого ранку десятки самоскидів почали підсипати будівельним сміттям прибережно-захисну смугу озера Небреж. Інвестори недобудов "Аркади" назвали це - "облаштуванням вулиці Колекторної". Але екоактивісти вважають, що це був початок підготовки будмайданчика і засипки озера Небреж до запланованих забудовником кордонів.

Відразу підтягнулися небайдужі мешканці, була викликана поліція і дарницький "Благоустрій". Представники забудовника спробували закритися торішнім приписом, який взагалі не мав ніякого відношення до їх дій. Пізніше приїхала слідчо-оперативна група, і "рішали", які крутилися поруч, втекли. Один з самоскидів був затриманий, і відправлений на штрафмайданчик.

Экопарк Осокорки




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


проходил мимо

31 березня 2021, 17:11

опять эти вонючки решили что этот экосрач нужен жителям района, сколько лет одно и тоже. что они сделали за прошлый год когда там никого не было ?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися