Ціни на бензин у Києві можуть різко зрости: що потрібно знати водіям

В українській столиці найближчим часом можуть різко зрости ціни на пальне

В українській столиці найближчим часом можуть різко зрости ціни на пальне — з 1 липня 2023 р. рівень податків на пальне повертається на довоєнний рівень: ПДВ – до 20%, акциз на бензин – до EUR213, дизпаливо – до EUR140 за 1000 л. Про це йдеться у матеріалі видання Інтерфакс-Україна.

Директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн переконаний, що ціни не підніматимуться відразу з 1 липня, але зростатимуть поступово.

“Думаю, що в липні нові податки вже повністю наповнять ціну пального на ринку, і до кінця липня побачимо нову картину. На 11 грн/л зросте податкове навантаження на бензин, на 8 грн/л – на дизпаливо, на 3 грн/л – на скраплений газ. Якусь частину, щонайменше 2-3 грн/л, на себе заберуть мережі, але дизпаливо додасть повністю 5 грн/л, бензин – 7-8 грн/л. Щодо газу на ті ж 3 грн/л ціна і підвищиться”, – прогнозує він.

Водночас експерт зазначив, що також усе залежатиме від закупівельної вартості нафтопродуктів, більша частина яких імпортується (за словами Куюна, імпорт бензину становить 80-85%, дизеля – 100%, газу – 60-70%).

Якщо світові ціни проваляться, відповідно будуть передумови для того, щоб вони компенсували підвищення податкового навантаження. Завдання з багатьма невідомими", – сказав Куюн.

При цьому він наголосив, що оператори ринку вдаватимуться до будь-яких способів підвищення своєї конкурентоспроможності.

Куюн каже, що повернення старих податків при тому, що механізмів контролю більше не стало, створює ризики, що держава не отримає очікуваного збільшення податкових надходжень.

Джерело: https://interfax.com.ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися