Запорізька АЕС: у МОЗ відповіли, чого чекати Києву в разі катастрофи

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, чого чекати мешканцям української столиці у разі підриву російськими окупантами Запорізької атомної електростанції

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, на що чекати жителям української столиці у разі підриву російськими окупантами Запорізької атомної електростанції. Про це стало відомо із його офіційного коментаря, який він дав в ефірі національного телемарафону.

За його словами. Київ не відчує наслідків радіації у разі ядерного теракту на Запорізькій АЕС, оскільки перебуває поза впливом.

"Зараз за тими прогнозами, які є, Київ поза впливом. Але ми маємо чітко розуміти: давайте робити все можливе, щоб запобігти цьому теракту. Це ключове завдання, яке мають робити. Друге – не створювати паніку та штучного ажіотажу. Навіть якщо що- то відбувається – слухати рекомендації. Оскільки саме ці рекомендації, які даються у той конкретний період часу, прив'язані до конкретної ситуації та радіаційного моніторингу. Вони якраз і рятують життя”, – сказав Ляшко.

Він зазначив, що МОЗ розробило та перевірило системи оповіщення, які працюватимуть під час вибуху на випадок подібних аварій.

Нагадаємо , що у двох районах української столиці почнуть заміряти рівень радіації через спеціальні датчики — нові прилади встановлять у Голосіївському та Святошинському районах на додачу до тих, що працюють в інших частинах міста. Про це стало відомо із коментаря, який дали у Київській міській державній адміністрації Вечірньому Києву.

За словами чиновників, зараз у столиці діють сім датчиків, які в режимі реального часу передають інформацію про рівень радіації у додатку "Київ Цифрової".

Датчики вимірювання рівня радіації розташовані на основі міських станцій референтних моніторингу якості повітря за адресами: вул. Турівська, 28 (Подільський район), вул. Щусєва, 20 (Шевченківський район), проспект Правди, 64-Г (Подільський район), просп. Берестейський, 97 (Святошинський район), Харківське шосе, 7/1 (Дніпровський район), вул. Вербицького, 26 (Дарницький район), вул. Китаївська, 22 (Голосіївський район).

Читайте также