У найстарішому лісництві Києва облаштовують Музей лісу (ФОТО)

Що відомо про унікальні експонати

У найстарішому лісництві Києва в Дарницькому лісопарковому господарстві облаштовують Музей лісу. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію комунального об’єднання "Київзеленбуд".

За даними підприємства, ідея виникла після того, як працівники Дарницького лісопаркового господарства знайшли документи, датовані кінцем 19 – початком 20 століття. Саме вони стали першими експонатами.

"Лісівники, які розбирали стару будівлю лісової застави, знайшли "Протокол про лесонарушение", складений 1879 року. Згідно з протоколом, хтось вкрав "казенні" дерева з лісу, винного не знайшли, тому штраф змусили сплатити лісівника. Інший документ – лист, датований 1914 роком, про нагороду нагрудною золотою медаллю "казенного лісового об'їзника Броварського лісництва Івана Волкова "За старанність" на Анненській стрічці", — йдеться в повідомленні КО "Київзеленбуд".

За словами директора КП "Дарницьке ЛПГ" Михайла Явного, місцеві краєзнавці мають ще старіші свідчення – з 1830-х років.

"Назва Броварського лісництва збереглася з тих часів, хоча у 19 столітті тут була Чернігівсько-Могильовська губернія. Про поважний вік свідчать і насадження, яким понад 160 років. Сам музей вирішили розташувати в будівлі Броварського лісництва. Цю садибу теж можна назвати історичною", — повідомили у КО "Київзеленбуд".

Як зазначили в в Дарницькому лісопарковому господарстві, цю садибу збудували у 1903 році, а у володіння лісівників воно перейшло у 1917-му.

"Суть музею не в тому, щоб зберігати документи ще з імперських чи радянських часів, а щоб пам’ятати історію, знати, як все було влаштовано раніше, як працювало, хто за що відповідав. Вивчаючи документи тих часів, можна відслідкувати, як змінювалася географія наших лісів, як їх обліковували", — прокоментував генеральний директор КО "Київзеленбуд" Олексій Король.

За його словами, крім старих матеріалів, у музеї також будуть представлені схемкарти, таксаційні описи, прилади та засоби, з якими працювали лісівники у різні часи. Окрім того, з усіх експонатів актуальним лишається меч Колесова, винайдений, за деякими джерелами, у 1883 році директором Харківського землеробного училища Олександром Колесовим. 

Нагадаємо, в Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка НАН України у Києві відкрили унікальну виставку троянд. Розарій в ботанічному саду Гришка є найбільшим в Україні та займає площу у 3,5 гектари. У колекції є цікаві японські та китайські шипшини, старовинні сорти троянд та багато інших видів королеви квітів. Фахівці закладу зібрали понад 650 кращих сортів різних садових груп. Розарій розпочне свою роботу у перший день липня.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Національний природний парк "Голосіївський" оприлюднив фото унікальної природи Києва. Зараз у Голосіївському лісі почали квітувати літні трави. Звертають на себе увагу дзвоники персиколисті та неабияку цінність надає місцезростання невеличкої папороті.

Дивіться також фото, як у Києві квітне лаванда та розростається лавандове поле.

Читайте также