Офісно-житловий будинок на Березняках будується без дозволів

Депутатська перевірка виявила купу порушень. Будівництво незаконне. Місто може вилучити земельну ділянку


Тиждень тому Секретар комісії Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Юрій Федоренко спробував перевірити  у відповідних Департаментах КМДА законність використання земельної ділянки і будівництва на Березняківській, 29 (Дніпровський район). 

Місцевих мешканців півроку турбував зелений паркан, що за 1 ніч поставив забудовник біля автогаражів, в захисній смузі залізниці. 

Березняківці спочатку, навіть, трішки раділи, що поруч з продуктовим супермаркетом, побудують ще один торговельний центр. Подейкували, що це буде “Епіцентр”. Проте, сподівання виявилися марними! 

Забудовник вирішив поставити ще одну 26-поверхову житлову висотку. Проєктувальником виступає ПП “Архітектурна майстерня “Моспан”. За парканом робітники вже розчистили майданчик і бетонують периметр майбутньої багатоповерхівки. Інформаційний стенд над парканом повідомляє, що ведеться будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом - орієнтовно 223 квартири та 99 підземних паркомісць. Закінчити будівництво планували наприкінці наступного року.


На порталі “ЛУН” є інформація про новобудову. Проте, усі документи щодо прав власності на ділянку і дозволи на початок будівництва, так само як і ескізи -  з сайту зникли. Хоч 10 днів тому, до початку депутатського розслідування, були. 

Згідно інформації Департаменту земельних ресурсів,  ділянка площею 0.36 га перебуває в комунальній власності та передана в оренду на 25 років Товариству з обмеженою відповідальністю "Європейські інженерні системи" (код ЄДРПОУ 22965130) з 28.09.2004. Цільове призначення ділянки для "іншої комерційної діяльності" та видом використання "для будівництва, експлуатації та обслуговування офісного будинку". За даними ресурсу "Youcontrol", компанія "Європейські інженерні системи" має юридичну адресу в Броварах, належить Владиславу Селюку та Олександру Омельченку, колишньому міському голові. 

Березняківська, 29
Березняківська, 29

Згідно документів Департаменту містобудування та архітектури - 22.06.2018 ТОВ “Європейські інженерні системи” отримало містобудівні умови та обмеження для проєктування “об’єкта будівництва - офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на вул. Березняківська, 29 у Дніпровському районі м. Києва”. 


Перевірка встановила, що забудовник трошки “прихватизував” міської землі. Бо 6 соток за парканом, відповідно до даних міського земельного кадастру, обліковується як землі не надані у власність чи користування. 


За думкою депутата, вбачаються ознаки забудови цієї земельної ділянки не за цільовим призначенням, що є порушенням вимог статті 96 Земельного кодексу України та ознаки самовільного зайняття земельної ділянки. Від так на даній земельній ділянці чітко простежуються порушення містобудівного та земельного законодавства, незаконне будівництво багатоквартирного житлового будинку, використання земельної ділянки з порушенням її цільового призначення та самовільне зайняття іншої сусідньої земельної ділянки.


Юрій Федоренко




Звернувся як депутат із заявою до поліції Дніпровського району, прокуратури м.Києва та до київського міського голови. Далі питання має бути розглянуте Департаментом земельних ресурсів. У разі, якщо компетентними органами та профільними департаментами КМДА буде підтвердженно факт нецільового використання земельної ділянки, в також захоплення сусідньої земельної ділянки та виявлено грубе порушення містобудівного законодавства, необхідно буде наполягати на розірвання договору оренди. Чекаємо на відповідь від компетентних органів. Тримаємо цю справу на контролі


Повідомив “Коментарям” депутат Київради, член міжфракційного об’єднання "Успішний Київ" Юрій Федоренко.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися