Київські митники викрили незаконне пересилання старовинної ікони (ФОТО)

Старовинну борисівську ікону пересилали за кордон як сувенір

Київські митники викрили спробу незаконного пересилання старовинної ікони за кордон. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Київської митниці.

За даними відомства, старовинну ікону кінця ХІХ – початку ХХ століття – "Богоматір Смоленська" пересилали за кордон як сувенір. Цю рідкісну річ намагалися відправити поштою з України до США. Християнську святиню як "сувенірну ікону" символічною вартістю у 87 доларів задекларував відправник з Ізмаїлу. Експерти з Національного художнього музею України визначили, що ця ікона має культурну та історичну цінність.

"Святиня належить до іконографічного типу "Одигітрія" ("Путівниця"). Її можна віднести до Борисівської іконописної школи, що знаходилася на  українській Слобожанщині. Нині іконописний центр Слобода Борисівка вважається історико-культурним явищем. Борисівські ікони унікальні за рахунок оригінальності техніки іконопису, декору, іконографічного трактування. Зокрема, лики мають виразні мигдалевидні світлі очі з чітко окресленою верхньою повікою", — йдеться в повідомленні Київської митниці.

Предмети, які становлять національне, історичне або культурне надбання українського народу заборонені до пересилання за кордон України. Ікону вилучили. На відправника склали протокол про порушення митних правил України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що працівники Державного бюро розслідувань та Київської митниці вилучили ввезені в Україну тони автомобільних запчастин виробництва російського концерну "ГАЗ". Російське підприємство намагалося обійти санкції і ввезти контрабандну продукцію через треті країни. Подробиці — за посиланням.

Читайте також та дивіться відео, як чорні "фармацевти" у Києві зазнали збитків на мільйони.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися