Київські митники виявили у посилці старовинну статуетку античного бога (ФОТО)

Культову статуетку античного бога Серапіса київські митники вилучили з міжнародної посилки

Київські митники вилучили з міжнародної посилки культову статуетку античного бога Серапіса. Про це повідомляє Київська митниця, передають "Коментарі".

Київські митники завадили незаконному вивезенню в міжнародному поштовому відправленні з України  до Франції статуетки культового божества 2 ст. н.е. - античного бога Серапіса. Статуетка становить культурну цінність. Знахідки античних культових фігурок, в тому числі і Серапіса, відомі на території України серед пам’яток черняхівської та вельбарської культур.

Металеву фігурку людини з ознаками старовини, що знаходилася у відправленні, яке намагався надіслати за кордон мешканець Хмельниччини, митники спрямували на експертизу до Національного музею історії України.

Експерти визначили, що надана на дослідження фігурка є бронзовою статуеткою бога Серапіса, що належить до культових предметів і датується 2 ст. н.е. Головний убір у Серапіса - у вигляді ліроподібних рогів з посудиною поміж них. В правій руці Серапіс тримає ріг достатку, в лівій – патеру. 

Серапіса, як бога достатку, родючості, підземного царства та потойбічного життя зображували як грецького бога, але з єгипетською атрибутикою.

На вивезення культурних та історичних цінностей за кордон, згідно чинного законодавства України, потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Митникам таке свідоцтво надано не було. Культову фігурку 2 ст. н.е. вилучили.

Нагадуємо, що у Вишгородському районі Київської області виявили унікальну знахідку - стародавню пастку для вилову риби. Житель села Новосілки Вишгородського району на березі Десни виявив вимиті річними водами дерев'яні конструкції. Після звернення чоловіка до Вишгородського історико-культурного заповідника місце знахідки було обстежене археологами та співробітниками заповідника.

"Коментарі" повідомляли, що в Києві Національному музею історії України передали на відповідальне зберігання рідкісний артефакт, який вилучили у "чорного археолога". Співробітники Департаменту стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції викрили "чорного археолога", який на території Хмельницької області відкопав рідкісну археологічну знахідку — оздоблений сріблом мідний пояс, датований ІІІ століттям. Вилучили скарб після його незаконного продажу на інтернет-форумі за понад пів мільйона гривень.

Також у Київській області з'явиться новий заказник на кургані. Бориспільська міська рада погодила створення заказника "Курган з ковилою". На кургані екологи знайшли два види рослин, які занесені до Червоної книги України, а саме ковилу волосисту та астрагал шерстистоквітковий. Крім того, курган має цінність як пам'ятник історії.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися