Кияни вимагають позбутися радянських символів на Хрещатику

Мешканці Києва просять позбутися елементів мозаїки з серпом і молотом на Хрещатику

Мешканці Києва просять позбутися елементів мозаїки з серпом і молотом на Хрещатику. Про це "Коментарям" стало відомо з електронної петиції №12473 на сайті Київської міської ради.

З тексту петиції стало відомо, що серед киян тривалий час точиться дискусія щодо елементів мозаїки, яка оздоблює арки заїздів будівлі №36 по вулиці Хрещатик. Мозаїка містить радянські символи - серп і молот. Автор петиції наголосив, що зазначені символи, відповідно до законодавства про декомунізацію, мають бути демонтовані.

Разом з тим, на думку багатьох киян, мозаїка несе і художню цінність. Вона є невід'ємною частиною архітектурного ансамблю будівлі, яка є окрасою центральної вулиці столиці.

"Враховуючи, що в Києві систематично руйнуються пам’ятки архітектури питання знищення чергової мозаїки є болючим та емоційним для багатьох містян. Враховуючи зазначене, компромісним рішенням буде збереження мозаїки з демонтажем символу совєтської епохи серпу та молоту", - написав автор петиції.

Автор петиції звернувся до Київради з вимогою провести архітектурний конкурс з зазначеного питання з залученням громадських активістів та урбаністів і обов’язковим обговоренням з громадськістю. На думку автора петиції, в рамках конкурсу необхідно залучити меценатів, за кошти яких буде виконано зазначений проект.

"Таким чином буде вирішено конфлікт у суспільстві, а реалізація проекту не потребуватиме бюджетних коштів. А головне - столиця збереже своє архітектурне надбання, позбавиться чергового ганебного символу страшної совєтської епохи!" - йдеться у тексті петиції.

Як раніше писали "Коментарі", у Києві на Подолі під загрозою знищення опинилися майстерні старого річкового порту. Ці будівлі є представниками промислової архітектури Подолу першої половини ХІХ століття - вони одноповерхові на першій лінії забудови. Як розповів активіст Дмитро Перов, на паспорті об'єкту зазначено "реконструкція". Активіст нагадав, що так само під виглядом реконструкції 10 серпня знищили найстаріший дерев'яний будинок Подолу на Ярославській. Будинок не є пам’яткою, але знаходиться на території Історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ".

Нагадуємо, що в Українському гідрометеорологічному центрі в Києві створили 3D мурал, який відображає важливість роботи гідрометеорологів, як під час війни, так і в мирному житті. Символіка муралу відображає різнобічні аспекти роботи гідрометеорологічної служби: прогнозування погодних умов, авіаційну метеорологію, гідрологічну та агрометеорологічну діяльність, моніторинг кліматичних змін тощо.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


ufo

29 серпня 2023, 16:45

Ну как вам сказать , я что-то очень сильно сомневаюсь, что настоящие киевляне прямо-таки требуют что-то разрушить или что-то переименовать. 30 лет до этого не требовали, а теперь резко начали, ага. Ни одна страна в мире не относится так паскудно к своей истории (какой бы она ни была). Так что авторы таких предложений в этом смысле ничем не отличаются от так нелюбимых ими коммунистов. Только у тех было все в звездах и имени Ленина, а у этих будет все в трезубцах и имени Бандеры. Я за то,чтобы у нас сохранялась и поддерживалась память о каждой эпохе и каждом историческом событии. И нынешних и прошедших . О них нужно помнить, делать выводы , брать лучший опыт и не повторять ошибок прошлого А разрушать памятники и произведения искусства - это какая-то дикость, явно не достойная цивилизованной страны.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися